Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 στις 12.00

1η Ανοιχτή Συνέλευση Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου ΠΑ.ΠΕΙ

image attachment

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΠΑ.ΠΕΙ

Μετά από αρκετά χρόνια, ο κύκλος ενός εγχειρήματος, που επιχείρησε να εισάγει για πρώτη φορά τις έννοιες της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης, στο αν μη τι άλλο, αφιλόξενο περιβάλλον του Πανεπιστημίου Πειραιά κλείνει και την ίδια στιγμή ένας νέος κύκλος ανοίγει.

Η κατάληψη που πραγματοποιήθηκε το 2007 και προηγήθηκε της δημιουργίας του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πα.Πει, άφησε μια παρακαταθήκη με ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία όμως κατά τη γνώμη μας, συνοδεύονταν από αντίστοιχες παθογένειες. Εδώ και περίπου ένα χρόνο, ο κατειλημμένος αυτός χώρος, μαραζώνει και μένει αναξιοποίητος από το κόσμο του πανεπιστημίου. Με αυτό σαν σκέψη, φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, αποφασίσαμε τη δημιουργική αναγέννηση του χώρου που βρίσκεται στο μπαλκόνι του ημιορόφου και ακολουθώντας το παράδειγμα κι άλλων σχολών, προχωράμε στο μετασχηματισμό του και την ίδρυση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Πα.Πει.

Θεωρούμε πως αυτή η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο εμάς και γι' αυτό επιδιώκουμε και επιθυμούμε να ανοίξει και να ενισχυθεί με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο του Πανεπιστημίου. Νομίζουμε ότι η λειτουργία και η ύπαρξη ενός τέτοιου εναλλακτικού χώρου, που θα δρα χωρίς κάποιον συγκεκριμένο πολιτικό χρωματισμό, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του ΠΑΠΕΙ, που είναι γεγονός ότι βρωμάει από κουλτούρα της κυριαρχίας, στειρότητα, ομοιομορφία, καθωσπρεπισμό και βαρεμάρα. Γι' αυτό, και έπειτα από συζήτηση, θέτουμε ως βάση προς σύνθεση και συνδιαμόρφωση τα παρακάτω χαρακτηριστικά που τον ορίζουν:

α) Κοινωνικός - πολιτιστικός χώρος, που στόχο έχει την επανοικειοποίηση του Πανεπιστημίου από τον φοιτητικό κόσμο. Οι δημόσιοι χώροι του ιδρύματος, όπου οι φοιτήτριες/ες μπορούν να «αράξουν» είναι περιορισμένοι, με αποτέλεσμα να καθόμαστε σε τραπεζάκια και σε χώρους που δεν πολύ-βολεύουν, ειδικά όταν έχεις χρόνο πριν, ανάμεσα και μετά από τα μαθήματα ή αν βαριέσαι να μπεις σε αυτά. Για να σπάσει η ρουτίνα του σπίτι-σχολή-σπίτι, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ακριβά τον «χώρο» και το καφέ μας σε κάποιες από τις καφετέριες, περιφερειακά του «campus», που υπάρχουν για να εκμεταλλεύονται ακριβώς αυτή την ανάγκη. Θέλουμε, έτσι, με αυτή την κίνηση να δώσουμε στους εαυτούς μας μια εναλλακτική στην κοινωνικοποίηση και την πολιτιστική μας ανάπτυξη.

β) Αυτοοργάνωση, Αυτοδιαχείριση και Κοινωνική - Ταξική Αλληλεγγύη, αφού η οριζοντιότητα και η ισότητα στις διαδικασίες, οφείλουν να διέπουν την διαχειριστική ομάδα του Κυλικείου. Επιδιώκουμε, μέσα από αυτή την ομάδα, να προσφέρουμε καφέδες και άλλα βασικά είδη, από τους/τις φοιτητές/ιες για τους/τις φοιτητές/ιες, αναλαμβάνοντας τις βάρδιες που χρειάζονται για να είναι ανοιχτός και ζωντανός καθημερινά αυτός ο χώρος. Φυσικά, σκοπεύουμε να λειτουργούμε μακριά από λογικές κέρδους, δίνοντας τα αγαθά σε τιμές κόστους, με στόχο τη συντήρηση του εγχειρήματος αλλά και την οικονομική ελάφρυνση των φοιτητριών/ων από ένα καθημερινό και πάγιο έξοδο.

γ) Ανοιχτός και φιλόξενος χώρος για κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και πολιτικοσυνδικαλιστικές συλλογικότητες, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτές που δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιο, χωρίς όμως να αποκλείονται αυτές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Καλούμε οποιαδήποτε πολιτιστική ομάδα είναι ενεργή στο ΠαΠει, ειδικά αν έχει ανάγκη από έναν χώρο, να πλαισιώσει την δομή του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου. Διευκρινίζουμε επίσης πως το εγχείρημα, παρότι διεκδικεί να αυτοπροσδιορίζεται ως κοινωνικό-πολιτιστικό, έχει μια σαφή πολιτική διάσταση, αφού εκτός των άλλων επιθυμεί να αντιπαρατεθεί με την κουλτούρα των διακρίσεων, της ιεραρχίας, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Γι' αυτό και είναι ανοιχτό σε άτομα που σέβονται το πλαίσιο λειτουργίας του και φυσικά διατίθεται για εκδηλώσεις ομάδων, εφ' όσον αυτό γίνει δεκτό από την συνέλευση της διαχειριστικής ομάδας. Στόχος του Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου Πα.Πει, είναι η ύπαρξη ενός χώρου, όπου άτομα και συλλογικότητες μπορούν να συνυπάρχουν, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζονται. Για να διατηρηθεί αυτή η πολυσυλλεκτική «υγεία» και για την αυτοπροστασία του εγχειρήματος και της έννοιας της αυτοοργάνωσης, τονίζουμε ότι παρατάξεις και ομάδες (ανεξαρτήτως πολιτικού χρωματισμού) που θα επιχειρήσουν να κερδίσουν ιδία πολιτικά-κομματικά ωφέλη, δεν είναι σε καμία περίπτωση ευπρόσδεκτες, αφού θα οδηγούσαν σε αλλοίωση των χαρακτηριστικών αυτού του χώρου.

Αν τα παραπάνω σας βρίσκουν σύμφωνους/ες ή έστω δεν σας ξινίζουν πολύ και θέλετε να συμβάλετε στην δημιουργία κάτι νέου, σας καλούμε στην πρώτη ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στον χώρο που στεγάζεται το ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΠΑΠΕΙ, την Παρασκευή 1/4 στις 12:00, στο μπαλκόνι του ημιορόφου, πίσω από τις γραμματείες (είσοδος από Καραολή και Δημητρίου).

-ΣΕΛΙΔΑ: https://www.facebook.com/%CE%91%CF%85%CF%84%C…

πηγή : email received on 21 Μάρτιος 21h