Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 στις 12.00

10 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Στις 2/4/15 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη μεταφορά του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου στο χώρο της Βίλας Ζωγράφου. Ως απόφαση για αυτή την απόφαση τίθεται η μη καταλληλότητα του χώρου που στεγάζεται μέχρι τώρα το Ωδείο.

Η απόφαση αυτή έχει ως στόχο την εκκένωση του κατειλημμένου χώρου της Βίλας Ζωγράφου, σε συνέχεια των αφομοιωτικών- κατασταλτικών προσπαθειών της αριστερής τοπικής αρχής, που μέχρι τώρα έχουν πέσει στο κενό, και πάντα εναρμονισμένες με την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Του ΣΥΡΙΖΑ που όσο έβλεπε την εξουσία με τα κυάλια δήλωνε σημόσια στήριξη σε καταλήψεις, αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και αγώνες από τα κάτω, αντλώντας πολιτική υπεραξία, για να έρθει ο ίδιος στη συνέχεια ως κυβέρνηση να καταστείλει τον κόσμο που αγωνίζεται και δεν αφομοιώθηκε.

Η καταστολή των καταλήψεων και όλων εκείνων που αυτές αντιπροσωπεύουν στους κοινωνικού- ταξικούς αγώνες μοιάζουν προτεραιότητα κάθε διαχειριστή του κράτους. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η εκμετάλλευση των δημόσιων χώρων και η επέλαση του εμπορεύματος, οι αστικές αναπλάσεις των πλατειών και γενικώς ο "από τα πάνω" καθορισμός μιας και μοναδικής ενδεδειγμένης χρήσης ενός δημόσιου χώρου, που τον αποστεώνει από την ζωντανή πρωτοβουλία και την αυτενέργεια των κατοίκων, αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας: την ανάθεση, τον έλεγχο, τον πολιτισμό του τίποτα, πάντα με γνώμονα το κέρδος. Αντίθετα, η Βίλα Ζωγράφου είναι ένας χώρος που λειτουργεί αυτοοργανωμένα και αντιεμπορευματικά, χωρίς ιεραρχίες, ενώ παράλληλα αποτελεί κέντρο αγώνα, σημείο συνάντησης αγωνιζόμενων ανθρώπων για την υλική και πνευματική τους οργάνωση και συμμετοχής τους στους ταξικούς αγώνες. Η επίθεση στη Βίλα Ζωγράφου αποτελεί κομμάτη της γενικότερης επίθεσης στις καταλήψεις, είτε από δεξιά είτε αριστερή εξουσία. Ως τέτοια λοιπόν θα απαντηθεί από τον κόσμο του αγώνα.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ-ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ-ΜΠΑΤΣΟΙ-ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

συντονισμός συνελεύσεων από τις ανατολικές συνοικίες

καταλήψεις, στέκια, συλλογικότητες από όλη την Αθήνα

Προσυγκέντρωση:Πλατεία Γαρδένιας (Ζωγράφου)

Δημαρχοι-Τσιφλικάδες-Μπάτσοι-Εισαγγελείς

Κάτω τα χέρια από τη Βίλα Ζωγράφου

πηγή : http://villazografou.espivblogs.net/2015/06/1...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Η επίθεση στη Βίλα Ζωγράφου είναι επίθεση σε όλες και όλους μας!

ΠΟΡΕΙΑ Σάββατο 27/6 12μμ στην πλατεία Γαρδένια στου Ζωγράφου

πηγή: http://protovouliakatoikwnkaisarianis.blogspot.gr/2015/06/blog-post.html


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Πορεία αλληλεγγύης στις Καταλήψεις Σάββατο 27.06

Η κατασταλτική επίθεση στους κοινωνικούς χώρους συνεχίζεται. Όσοι περίμεναν μια διαφορετική διαχείρηση

από την "αριστερή" κυβέρνηση διαψεύδονται. Ίσα ίσα ό,τι δεν μπόρεσε να αφομοιώσει τα προηγούμενα χρόνια

με την αριστερή ρητορική του ο Σύριζα το χτυπάει με μένος, γνωρίζοντας ότι η μόνη αντίσταση που θα βρει

μπροστά του προέρχεται από αυτό το κομμάτι των κοινωνικών αγώνων, αυτό που παρέμεινε ακηδεμόνευτο,

αντιθεσμικό και πραγματικά οριζόντιο.

Οι καταλήψεις ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι των αντιστάσεων των από τα κάτω.Ο λόγος των εκμεταλλευόμενων,η έκφραση της ελευθερίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

Στηρίζουμε τον αγώνα των συντρόφων της κατειλλημένης Βίλας Ζωγράφου και καλούμε στην πορεία το σάββατο 27.06 στις 12 στην πλατεια Γαρδένιας.

ΟΛΕΣ-ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

Κ*ΒΟΞ

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1545965/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Λίγα λόγια για τη Βίλα Ζωγράφου (και τα σχέδια καταστολής της)

Η ιστορία ξεκινά το 2003 όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου χαρακτηρίζει τη βίλα και τον περιβάλλοντα αυτής χώρο, κοινόχρηστους χώρους υψηλού πρασίνου. Το 2004 με απόφαση της Νομαρχίας χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Το 2006 ο τότε Δήμαρχος του Ζωγράφου Γ. Καζάκος αποφασίζει την αγορά του 50% του χώρου και την ανέγερση εμπορικού κέντρου 45000 τ.μ.. Το 2007 δημιουργείται η επιτροπή κατοίκων «για να γίνει η βίλα Ζωγράφου κτήμα του λαού». Η επιτροπή με παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια και πορείες στη γειτονιά έδινε ένα συνεχή αγώνα που είχε κορύφωση τα δύο μαζικότατα φεστιβάλ που έλαβαν χώρα μέσα στο χώρο της βίλας. Κομμάτι της μάντρας και η κεντρική είσοδος επί της Γ. Ζωγράφου απομακρύνθηκαν από τους κατοίκους, κάνοντας έτσι για πρώτη φορά το χώρο δημόσιο και ελεύθερο για όλη τη γειτονιά. Η δράση της επιτροπής έπαιξε κεντρικό ρόλο στο μπλοκάρισμα των σχεδίων του Δήμου για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου.

Το 2011 η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων Ζωγράφου που πραγματοποιεί τις συνελεύσεις της στην πλατεία Γαρδένιας αποφασίζει την κατάληψη του χώρου της βίλας. Η κατάληψη έγινε τόσο για τη στέγαση των λαϊκών συνελεύσεων, όσο και για την αξιοποίηση του κτιρίου και του κτήματος προς όφελος των κατοίκων. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος βίλα Ζωγράφου. Από τότε ως σήμερα, ο χώρος λειτουργεί με οριζόντιες δομές, αντιιεραρχικά και ακηδεμόνευτα, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από την ανοιχτή εβδομαδιαία συνέλευση. Στο χώρο της βίλας, λαμβάνουν χώρα αντιεμπορευματικές δομές αυτομόρφωσης, πλήθος πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση διωκώμενων αγωνιστών. Παράλληλα, κομμάτι του περιβάλλοντα χώρου, έχει καλλιεργηθεί τροφοδοτώντας με πρώτες ύλες τις συλλογικές κουζίνες αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων στα ανατολικά.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου εγκρίθηκε η μεταστέγαση του Δημοτικού ωδείου στη βίλα. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει η πόρτα για την εμπορευματική εκμετάλλευση του χώρου, αρχικά με το ωδείο και μετέπειτα με την πιθανή εγκατάσταση δημοτικών επιχειρήσεων και Μ.Κ.Ο.. Αυτό λοιπόν που δεν κατάφερε ο δεξιός Καζάκος, με αυτό που επέλεξε συνειδητά να μην ασχοληθεί ο Καλλίρης, επιλέγει να καταπιαστεί η αριστερή Δήμαρχος Καφατσάκη. Πρέπει να αναζητήσουμε του λόγους και τις αιτίες για τους οποίους η Δήμαρχος επιλέγει να έρθει σε αντιπαράθεση με τον κόσμο της αυτοοργάνωσης την ίδια στιγμή που αρκετά κτίρια που ανήκουν στον Δήμο παραμένουν άδεια και ρημάζουν. Έτσι το σαθρό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για την μετεγκατάσταση του ωδείου καταρρέει.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για μία αριστερή κατ' όνομα μόνο Δημαρχία η οποία μπορεί να έστησε τρεις καρικατούρες λαϊκών συνελεύσεων στην αρχή της θητείας της, αλλά κατά τα άλλα συνεχίζει να άρχει και να κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα οργανώνοντας φιέστες και γιορτές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκαναν οι προηγούμενοι τοπικοί άρχοντες. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η συνέχεια των προσλήψεων μέσω προγραμμάτων voucher και των άθλιων συνθηκών εργασίας που συνεπάγονται αυτά.

Αυτό που ενοχλεί δεν είναι ότι το Δημοτικό ωδείο δεν στεγάζεται στη βίλα, αλλά ότι τέτοιοι χώροι προτάσσουν ένα μοντέλο οργάνωσης που έρχεται σε ρήξη με τα κυρίαρχα πρότυπα της εμπορευματοποίησης δημόσιων χώρων. Η Δήμαρχος πρέπει να ξέρει, ότι δεν τα βάζει με κάποιες δεκάδες ατόμων που δραστηριοποιούνται μέσα στη κατάληψη, αλλά με ένα ολόκληρο κίνημα το οποίο θα υπερασπιστεί δυναμικά τις δομές του.

Αλληλεγγύη στις αυτοοργανωμένες δομές

Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις

αυτόνομη συνέλευση ζωγράφου | syneleysizografou.blogspot.gr

Πορεία αλληλεγγύης

Σάββατο 27/06 στις 12 το πρωί.

Προσυγκέντρωση: πλατεία Γαρδένιας (Ζωγράφου)

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1546013/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος: Ας φυτρώσει πάνω σε κάθε ντουβάρι μια εστία αντίστασης, Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, Σάββατο 27/06 στις 12μμ, πλ. Γαρδένιας, Ζωγράφου

23D

Ας φυτρώσει πάνω σε κάθε ντουβάρι μια εστία αντίστασης

Μετά την έκρηξη της καταστολής από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για την πάταξη της «ανομίας», που μας τάραξαν στη νομιμότητα με εκκενώσεις καταλήψεων, τρομονόμους, στρατόπεδα συγκέντρωσης, προληπτικές συλλήψεις, επιστρατεύσεις απεργών, διαπομπεύσεις οροθετικών, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, απολύσεις, διώξεις και ξύλο σε χιλιάδες αγωνιστές, περάσαμε στην εποχή της καταστολής για τη συστράτευση πίσω από τη διαπραγμάτευση και το «αντιμνημονιακό» μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ελπίδα ήρθε λοιπόν και περικύκλωσε με ΜΑΤ το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος στη Ν. Φιλαδέλφεια στις 18/4/15, όπου αργότερα επιχειρήθηκε η διακοπή της ηλεκτροδότησης, εκκένωσε την κατάληψη Acta et Verba στα Γιάννενα στις 6/4/15 (επανακαταλήφθηκε στις 11/4/15), την κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα στις 10/5/15, έκοψε το ρεύμα στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο στη Θεσσαλονίκη ενώ προετοιμάζει το έδαφος νέων εκκενώσεων με την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου της πρότασης του ΝΠΔ Αθλητισμού και Πολιτισμού για μεταστέγαση του δημοτικού Ωδείου στον κατειλημμένο εδώ και 4 χρόνια χώρο της Βίλας Ζωγράφου.

Οι παραπάνω χώροι ήταν εγκαταλελειμμένα ντουβάρια απ' το κράτος και τις δημοτικές αρχές, και κάποια απ" αυτά, όπως ο χώρος του Κενταύρου νοικιάζονταν κατά καιρούς σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, με το αζημίωτο φυσικά. Τους χώρους αυτούς κατέλαβαν, σε διαφορέτικες χρονικές στιγμές διαφορετικοί άνθρωποι και τους έδωσαν ζωή. Άνοιξαν τις πόρτες τους σε αγωνιζόμενους ανθρώπους και στέγασαν σχέσεις, δομές αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού, αλληλοβοήθειας. Μέσα σ' αυτά τα ντουβάρια ξεκίνησαν και σε κάποια συνεχίζουν να λειτουργούν συνελεύσεις γειτονιάς, σωματείων, αντιεξουσιαστικών πολιτικών ομάδων και συλλογικοτήτων, γίνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μαθήματα αυτομόρφωσης σε ντόπιους και μετανάστες, θεατρικές παραστάσεις, συλλογικές κουζίνες, προβολές, δανειστικές βιβλιοθήκες, μουσικά στούντιο. Σε αυτούς τους χώρους λοιπόν οι άνθρωποι συναντιούνται και μπορούν να συζητήσουν, να ανταλλάξουν γνώσεις, να μορφωθούν, να φάνε, να διασκεδάσουν και να αγωνιστούν συλλογικά, οριζόντια,αυτοοργανωμένα, χωρίς ανταγωνισμούς, προσωπικό όφελος και κέρδος, πάντα με βάση την ισότητα, το σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα.

Οι κινητοποιήσεις αλληλέγγυων σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό όλο αυτό το διάστημα, για την υπεράσπιση των καταλήψεων και των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και η αλληλεγγύη σε αγωνιστές που συνελήφθησαν και διώκονται για την υπεράσπιση αυτών των χώρων, καθώς και το γεγονός ότι κάθε φορά που καταφέρνουν να εκκενώσουν έναν, άλλοι φυτρώνουν, δείχνει ότι δε μας τρομοκρατούν και ότι οι καταλήψεις δεν είναι υπόθεση κάποιων αναρχικών αλλά όλων των ανθρώπων του αγώνα. Θα συνεχίσουν να συσπειρώνονται ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, τους ανθρώπους που αντιστέκονται, προσπαθώντας να μας τρομοκρατήσουν. Γιατί εκεί που αυτοί έχουν το κράτος, τα όπλα, τη ρουφιανιά, τη κοινωνική ανέλιξη και το προσωπικό όφελος εμείς έχουμε την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα. Κι αυτό αδυνατούν να το καταστείλλουν γιατί αδυνατούν να το κατανοήσουν.

Μέσα από τις καταλήψεις αντιστεκόμαστε στο εδώ και στο τώρα, με την επανοικειοποίηση και τη συλλογική οργάνωση του χώρου και του χρόνου μας με σχέσεις και δομές αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Θα συνεχίσουν να χτυπιούνται πάντα όσο ενοχλούν είτε στο όνομα της πάταξης της «ανομίας» απ' τις κυβερνήσεις που μας τάραξαν στη νομιμότητα της λιτότητας και των περικοπών, είτε στο όνομα της δημοκρατίας που τώρα διαπραγματεύεται το δικό της αντιμνημονιακό μνημόνιο για νέα λιτότητα και καταστολή, είτε από φασιστοειδή και ρουφιάνους, το μακρύ χέρι του κράτους που επιβάλλει στις γειτονιές μας τη καθημερινή βία των διακρίσεων και του αποκλεισμού που πάει χέρι χέρι με τις επενδύσεις ιδιωτών και βλαχοδήμαρχων.

Θα συνεχίσουν λοιπόν να φυτρώνουν καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι μέσα από τα εγκαταλελειμένα ντουβάρια σε κάθε γειτονιά. Κάθε τέτοιος χώρος είναι κομμάτι του κοινωνικού και ταξικού αγώνα στο εδώ και στο τώρα, όχι ως δεκανίκια πολιτικής ή εμπορευματικής καριέρας, όχι ως κάτι για το μέλλον, αλλά ως ανάχωμα στη λιτότητα και την καταστολή που επιβάλλει πλέον ανοιχτά το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο και σε κάθε φασιστικό σκουπίδι που κυκλοφορεί ελεύθερο στις γειτονιές μας. Και είναι υπόθεση όλων μας να τις υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις, Σάββατο 27/06 στις 12μμ, πλ. Γαρδένιας, Ζωγράφου

Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κένταυρος

Δεκελείας και Τρωάδος στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας (δίπλα από τη λίμνη του άλσους)

https://kentauros.espivblogs.net

πηγή: https://kentauros.espivblogs.net/2015/06/25/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ

«Υπάρχει ανομία. Πόσες βίλες είναι κατειλημμένες τα τελευταία 20 χρόνια και δεν γίνεται τίποτα;»
Γ. Πανούσης στη βουλή,
μετά την αστυνομική εισβολή στην κατειλημμένη Πρυτανεία

«Η διαρκώς κλιμακούμενη επίθεση των κυρίαρχων πάνω στα στοιχειώδη δικαιώματα και τους όρους ζωής των από κάτω της κοινωνίας συνοδεύεται από την αντίστοιχη όξυνση και κλιμάκωση της κρατικής και παρακρατικής καταστολής των αντιστάσεων. Και ιδιαίτερα εκείνων των αντιστάσεων που δεν ελέγχονται και δεν περιορίζονται από τους θεσμούς, τους φορείς και τους παράγοντες του συστήματος, αλλά εκδηλώνονται ακηδεμόνευτα, επιχειρώντας το πέρασμα από την αυθόρμητη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων ανθρώπων στη συνειδητή εξέγερση και την κοινωνική επανάσταση ως μοναδική διεξοδική απάντηση στην κρίση του συστήματος και την επίθεση της άρχουσας τάξης. Οι καταλήψεις και γενικότερα οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι είναι συγκεκριμένο κομμάτι αυτής της συνειδητής και αυτοοργανωμένης αντίστασης, και έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των ευρύτερων κοινωνικών αγώνων τις τελευταίες δεκαετίες. Για αυτό και βρίσκονταν πάντα στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής και των παρακρατικών συμμοριών».

ΛΚ 37, Γενάρης 2012

Τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, η καταστολή των καταλήψεων υπήρξε μέρος ενός κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού του κράτους απέναντι στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, με αποτέλεσμα αστυνομικές εισβολές και εκκενώσεις καταλήψεων σε όλη τη χώρα. Στις αρχές του 2013, εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων που πυροδότησε η επίθεση στις καταλήψεις, πρώην κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε απερίφραστα ότι «αυτή η καταστολή είναι απαραίτητη για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα ενάντια και σε άλλες ομάδες […] που στέκονται εμπόδιο στις προσπάθειες του κ. Σαμαρά να πραγματοποιήσει επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδας».

Η σημερινή διαχείριση της εξουσίας, που ανέλαβε να αποκαταστήσει την κοινωνική νομιμοποίηση του καθεστώτος μέσα σε συνθήκες κρίσης, υποσχόμενη έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, εξακολουθεί να θέτει στο στόχαστρο της καταστολής όσους δεν πειθαρχούν στα κελεύσματα για κοινωνική ειρήνευση και ταξική συνεργασία. Οι πάγιες στοχεύσεις του κράτους και των αφεντικών απέναντι στους αγωνιζόμενους συναντιούνται με τις επιλογές μιας κυβέρνησης που παρουσιάζεται ως «δικαίωση» αγώνων που προηγήθηκαν, επιχειρώντας την εξουδετέρωση των αντιστάσεων μέσα από την καπήλευση, την αφομοίωση και την ενσωμάτωσή τους, καθώς και με την εχθρότητά της απέναντι σε όσους εξακολουθούν να αγωνίζονται αυτοοργανωμένα και από τα κάτω ενάντια στη λεηλασία της ζωής τους.

Από την επικύρωση των πολιτικών εξαθλίωσης και βίαιης φτωχοποίησης σε συνεργασία με τους υπερεθνικούς θεσμούς ως τους νεκρούς εργάτες στα Ελληνικά Πετρέλαια, από τη συνέχιση της καταστροφικής επένδυσης εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική ως τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες, από την καταπάτηση του ασύλου και την εισβολή στην κατειλημμένη Πρυτανεία κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατούμενων ως τις φασιστικές-ρατσιστικές επιθέσεις και τη στοχοποίηση των καταλήψεων, η επίθεση του κράτους, των αφεντικών και των λακέδων τους συνεχίζεται με νέους διαχειριστές. Και επιχειρεί νέες συναινέσεις στο όνομα της ανάθεσης και του εμπορίου ελπίδας, ενώ ενδύεται με μια ρητορεία που αποσκοπεί στη συκοφάντηση, την αποπολιτικοποίηση και την περιθωριοποίηση των «ακατανόητων» αντιστάσεων που δεν εκχωρούνται στους θεσμούς.

Από τον Απρίλη του 2015, δρομολογείται η καταστολή της Βίλας Ζωγράφου από τη δημοτική αρχή, η οποία πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε απόφαση για τη μεταφορά του δημοτικού ωδείου στο χώρο της κατάληψης, που εδώ και 4 χρόνια λειτουργεί ανοιχτά και αυτοοργανωμένα, στεγάζοντας πλήθος κοινωνικών, εργατικών και πολιτικών πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων. Με χυδαίο τρόπο, η σχεδιαζόμενη καταστολή του εγχειρήματος βαφτίζεται «απόδοση της βίλας στους κατοίκους της περιοχής» με στόχο να αποσπάσει νομιμοποίηση και να δημιουργήσει αντιδραστικά αντανακλαστικά στην τοπική κοινωνία. Προφανώς αποτελεί κάποιο εκσυγχρονισμένο είδους γκαιμπελισμού, τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν των δημόσιων χώρων παραδίδονται στην εμπορευματοποίηση και οι κοινωνικές ανάγκες και επιθυμίες αποτελούν αντικείμενα άγριας εκμετάλλευσης, η εξουσία να επιτίθεται σε απελευθερωμένους από το εμπόρευμα χώρους και σε εστίες ακηδεμόνευτου αγώνα, ισχυριζόμενη πως πράττει με γνώμονα την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών! Και ενώ το πρόσχημα περί «αξιοποίησης» έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για την επίθεση σε καταλήψεις (όπως στην περίπτωση της Villa Amalias), εδώ είναι φανερή η προσπάθεια να εμπεδωθεί το μήνυμα πώς ό,τι δεν αφομοιώνεται θα καταστέλλεται. Ιδίως για μια εξουσία που θέλει να πλασάρεται ως εγγυητής των κοινωνικών δικαιωμάτων, δεν είναι ανεκτό ό,τι οικοδομείται αυτοοργανωμένα και ελεύθερα από τα κάτω, από ανθρώπους που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και αρνούνται να παραδώσουν την τύχη τους σε επίδοξους σωτήρες.

Η περίπτωση της Βίλας Ζωγράφου δεν είναι η μόνη. Στις 6 Απρίλη εκκενώθηκε στα Γιάννενα η νέα στεγαστική κατάληψη Acta et Verba από δυνάμεις ΜΑΤ και ΟΠΚΕ που χτύπησαν και συνέλαβαν αλληλέγγυους. Το κτίριο, που παρέμενε κλειστό από τους ιδιοκτήτες του για περισσότερο από 15 χρόνια, ανακαταλήφθηκε. Στις 10 Μαΐου εκκενώθηκε η κατάληψη Ντουγρού στη Λάρισα, που είχε ξεκινήσει μία μέρα πριν σε κτίριο εγκαταλελειμμένο επί 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 26 προσαγωγές. Στις 16 Απρίλη έγινε διακοπή της ηλεκτροδότησης του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο στη Θεσσαλονίκη με παρουσία κλούβας των ΜΑΤ κατόπιν εντολής από το δήμο. Το κτίριο που στεγάζεται το Σχολείο ανήκει στην εκκλησία και παρέμενε κλειστό, μέχρι που καταλήφθηκε το 2010, φιλοξενώντας έκτοτε ελεύθερα μαθήματα, δανειστική βιβλιοθήκη, πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Τον Μάρτιο, η ΔΕΗ αφαίρεσε τα κουτιά παροχής ρεύματος σε δύο από τα κτίρια των κατειλημμένων προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ στις 19/5 συνεργείο επιχείρησε να κάνει το ίδιο και σε ένα ακόμα κτίριο, ενέργεια που αποτράπηκε από τους καταληψίες. Στις 18 Απρίλη, κατόπιν εντολής του δημάρχου, ο οποίος έχει εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ΜΑΤ περικύκλωσαν το νέο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κένταυρος στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Στο ίδιο διάστημα, σημειώνονται παρακρατικές επιθέσεις σε χώρους του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού αγώνα. Τα ξημερώματα της 9ης Ιουνίου φασίστες τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό στην είσοδο του στεκιού Αντίπνοια στα Πετράλωνα. Η επίθεση γίνεται τη στιγμή που διεξάγεται η δίκη για τη δολοφονική δράση της χρυσής αυγής, οι τραμπούκοι της οποίας είχαν εισβάλει στο στέκι τον Ιούνη του 2008, προκαλώντας τον σοβαρό τραυματισμό δύο συντρόφων με μαχαίρια. Στις 11 Ιούνη, νεοναζί της χρυσής αυγής, επιχειρώντας να βγουν για λίγο από τις τρύπες τους, προκαλούν -ασήμαντες- φθορές στην κατάληψη Apertus στο Αγρίνιο. Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα της 7ης Απριλίου φασιστική εμπρηστική επίθεση στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Μπερντές στα Άνω Ιλίσια.

Απέναντι στους κατασταλτικούς σχεδιασμούς του κράτους και τις φασιστικές επιθέσεις, θα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο τους κατειλημμένους και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους αγώνα, μαζί με όλους όσοι αγωνίζονται από τα κάτω στην κατεύθυνση της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης, για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ:
Σάββατο 27 Ιουνίου, Πλατεία Γαρδένιας, Ζωγράφου, 12:00

Διαχειριστική συνέλευση της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1545992/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

πηγή: https://athens.indymedia.org/post/1545984/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Πορεία Αλληλεγγύης στις Καταλήψεις.Σάββατο 27/6 12:00 πλατεία Γαρδένιας Ζωγράφου

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ.

Στις 2/4/15 το Δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου που ελέγχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίνει ομόφωνα την πρόταση από το Ν.Π.Δ.Δ αθλητισμού και πολιτισμού για την μεταφορά του δημοτικού Ωδείου, στο κατειλημμένο χώρο της Βίλλας Ζωγράφου. Εδώ να σημειώσουμε ότι το δημοτικό ωδείο δεν ζήτησε αυτό την μεταστέγαση του και ειδικότερα στην κατειλημμένη Βίλα Ζωγράφου.

Η κατασταλτική εκστρατεία ενάντια στις καταλήψεις ξεκίνησε από τους προηγούμενους πολιτικούς διαχειριστές με εκκενώσεις πλήθος καταλήψεων ,εισβολές σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και παρακρατικές επιθέσεις σε αυτούς σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Οι νέοι πολιτικοί διαχειριστές έρχονται για μια ακόμη φορά να αποδείξουν ότι το κράτος έχει συνέχεια και ότι οι καταλήψεις - οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και οι κοινωνικοί-ταξικοί αγώνες θα πρέπει να αφομοιωθούν ή να κατασταλούν, συνεχίζοντας στα χνάρια των προκατόχων τους και στην σταθερή πορεία προς τον ολοκληρωτισμό.

Πάγιος στόχος του κράτους είναι η εξάλειψη των αντιστάσεων των από τα κάτω και καθώς οι καταλήψεις αποτελούν ζωντανά κύτταρα αγώνα στον πόλεμο ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο της καταστολής. Αυτό που αλλάζει με τη νέα πολιτική διαχείριση είναι η τακτική με την οποία πραγματοποιείται αυτή η επίθεση.

Ο κατασταλτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει προς το παρόν από την προηγούμενη κατασταλτική πολιτική ευθείας αντιπαράθεσης και στρατιωτικού τύπου εκκενώσεων (ματ-εκαμ) στις «εστίες ανομίας» και τους αγωνιστές. Ο Σύριζα ως ο νέος εκφραστής του σοσιαλδημοκρατικού πόλου θέλοντας να επιδείξει και να περισώσει ότι έχει απομείνει από το κινηματικό του προσωπείο δεν επιλέγει σε πρώτο στάδιο την βίαιη εκκένωση της κατάληψης άλλα προσπαθεί να απονοηματοδοτήσει το περιεχόμενο της κατάληψης θέτοντάς το σε αντιπαραβολή με κοινωφελείς υπηρεσίες όπως είναι το δημοτικό ωδείο. Μέσα από αυτή την αντιπαράθεση προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού στην τοπική κοινωνία και να ντύσει την επίθεση σε ένα κέντρο αγώνα ως αίτημα των ίδιων των κατοίκων.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΩΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ

Οι καταλήψεις είναι αυτοοργανωμένοι και αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι που λειτουργούν αντιεραρχικά αντιεμπορευματικά και αμφισβητούν έμπρακτα την κυριαρχία κράτους και αφεντικών. Μέσα από το πυρήνα της ίδιας της κίνησης και υπεράσπισης ενός κατειλημμένου χώρου θίγονται άμεσα οι αστικές έννοιες τις ιδιοκτησίας και του κέρδους και τίθεται το ζήτημα της επανοικειοποίησης των δημοσίων χώρων έξω και σε εναντίωση με το κράτος. Αποτελούν τα ζωντανά παραδείγματα μια άλλης κοινωνίας και παράλληλα μια αντιπρόταση στο υπάρχον. Μέσα σε αυτές οργανώνονται και συναντιόνται πλήθος κοινωνικών και ταξικών αγώνων .Η Βίλα Ζωγράφου εδώ και έξι χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, μέσα στο κατειλημμένο έδαφος της συναντήθηκαν ,στηρίχτηκαν, οργανώθηκαν αγώνες όπως ο αγώνας ενάντια στη εργοδοτική τρομοκρατία στο ταχυφαγείο GAMATO, η στήριξη στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ , ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η αλληλεγγύη σε φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές κ.α..

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους τα αφεντικά αυτού του κόσμου, οι καταλήψεις και οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι θα στεριώνουν και θα πληθαίνουν και η υπεράσπιση αυτών ως εστιών αγώνα αφορά την υπεράσπιση των αξιών και των περιεχομένων του ίδιου του αγώνα. Η υπεράσπιση, λοιπόν, των κέντρων αγώνα αφορά όλους τους αγωνιζομένους και τους από τα κάτω.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 27/6 12:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ.

αναρχική συλλογικότητα Vogliamo tutto e per tutti. (το κείμενο σε .pdf εδώ)

πηγή: https://vogliamotutto.espiv.net/index.php/8-2013-07-22-09-52-27/157-27-6-12-00


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Κρατικό, δημοτικό ή δημόσιο; Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Η κατάληψη Βίλα Ζωγράφου είναι ένας κοινωνικός χώρος που λειτουργεί αυτοοργανωμένα, αντιεμπορευματικά, αντιιεραρχικά. Συμμετέχει εδώ και χρόνια, ενεργά, στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες και αποτέλεσε το έδαφος στο οποίο κατάφεραν να διασυνδεθούν αρκετοί από αυτούς. Αγωνίζεται συλλογικά, αδιαμεσολάβητα, αυτοοργανωμένα στηρίζοντας απεργιακές κινητοποιήσεις και ευρύτερους αγώνες εργαζόμενων (φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια, ταχυφαγείο GAMATO, υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας). Στην κατάληψη πραγματοποιούνται ελεύθερα και αντιεμπορευματικά μαθήματα φιλοσοφίας, μουσικής, ξένων γλωσσών, φωτογραφίας, λειτουργεί βιβλιοθήκη, πραγματοποιούνται συλλογικές κουζίνες, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, θεματικά καφενεία, μπαρ οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικών/ταξικών αγώνων.

O δήμος Ζωγράφου θεωρεί όλη αυτή τη δράση της Βίλας Ζωγράφου ιδιοτελή και περιχαρακωμένη και θέλει να την καταστείλει ώστε να «την παραδώσει στους δημότες του» (στην πραγματικότητα, σε όσους από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα) ως ωδείο. Υποστηρίζει, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την πρόθεσή του να καταστείλει την κατάληψη, ότι η κρατική-δημοτική ιδιοκτησία θα μετατρέψει το χώρο σε «δημόσιο». Στόχος του δεν άλλος από την καταστολή ενός αυτοοργανωμένου, πραγματικά ριζοσπαστικού εγχειρήματος αντίστασης στην επιχειρούμενη κρατική και καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Ενός εγχειρήματος που προτάσσει τη δημιουργία σχέσεων ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης, την αξιοπρέπεια, την αδιαμεσολάβητη δράση, εναντιώμενο σε κόμματα, κρατικούς φορείς, σχέσεις ιδιοκτησίας, εκμετάλλευσης κι εξουσίας.

Η στάση του δήμου Ζωγράφου ευθυγραμμίζεται πλήρως με την ευρύτερη πολιτική του Σύριζα απέναντι στα κινήματα που αρνούνται να αφομοιωθούν. Προεκλογικά, ο Σύριζα, στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει τα κινήματα προς (το εκλογικό) όφελός του, παρουσίαζε ένα φιλοκινηματικό προσωπείο, δήλωνε τη στήριξή του σε καταλήψεις και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα. Ως κυβέρνηση, ως επικεφαλής του κρατικού μηχανισμού, προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στο νέο του ρόλο. Η προσαρμογή αυτή εκφράζεται και μέσα από τη στάση του απέναντι στις καταλήψεις και τους δημόσιους χώρους.

Έτσι, από τη μία, συνέχισε την άμεση καταστολή των καταλήψεων (Acta et Verba στα Γιάννενα, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο στη Θεσσαλονίκη, Ντουγρού στη Λάρισα), ως επιβεβαίωση της συνέχειας του Κράτους και της διάθεσής του να εμφανιστεί ως τηρητής της νομιμότητας. Χρησιμοποιώντας δηλαδή και αυτός την πιο «κλασική», «δεξιά» (αφτιασίδωτα κρατικιστική) τακτική καταστολής.

Από την άλλη, προκειμένου να μην απεμπολήσει εντελώς το «φιλοκινηματικό» του προφίλ αλλά και να καταφέρει να ελέγξει τα κινήματα, στοχεύει στην προσέγγισή τους ώστε να καταφέρει να τα αφομοιώσει και να τα ενσωματώσει. Απέναντι σε όσους αρνηθούν την ενσωμάτωση, ακολουθεί μια επικοινωνιακή τακτική πολιτικής, ηθικής και κοινωνικής απαξίωσης, ώστε να καταστεί ευκολότερη και με μικρότερο κοινωνικό αντίκτυπο και πολιτικό κόστος η καταστολή τους.

Η τακτική αυτή εξειδικεύεται από την εκάστοτε δημοτική αρχή ανάλογα με τις κατά τόπους συνθήκες, χρησιμοποιώντας ένα, όχι και τόσο νέο, αριστερό (μα εξίσου κρατικιστικό) πρότυπο καταστολής. Έτσι, στην περίπτωση της κατάληψης του Κενταύρου στη Ν. Φιλαδέλφεια, ο δήμαρχος παρουσιάζεται σαν υπερασπιστής του πράσινου, διώκτης των αυθαίρετων κτισμάτων και τηρητής της αστικής νομιμότητας ενάντια στα συμφέροντα του μαφιόζου-επιχειρηματία Μελισσανίδη. Στο Αιγάλεω η δικαιολογία του αντίστοιχου δημάρχου (λιγότερο «οικολόγου») είναι το χτίσιμο ενός νηπιαγωγείου μέσα στο άλσος του Μπαρουτάδικου. Στην περίπτωση της Βίλας Ζωγράφου ο δήμαρχος διατείνεται ότι θέλει να μετατρέψει την κατάληψη σε δημοτικό ωδείο, προσπαθώντας να στρέψει τους κατοίκους της περιοχής ενάντια στην κατάληψη.

Στην προσπάθειά του αυτή βρίσκει αρωγούς, πέρα από τη ΝΔ και το Πασοκ, τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ και της Ανταρσύα στου Ζωγράφου. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Η αντίληψη τόσο του Σύριζα όσο και της ευρύτερης αριστεράς (είτε ενδοκοινοβουλευτικής είτε εξωκοινοβουλευτικής) για το Κράτος και τη σχέση του με το Δημόσιο αποτελεί το κοινό έδαφος για τη συγκρότηση αυτής της συμμαχίας. Το Κράτος παρουσιάζεται όχι τόσο ως τηρητής της νομιμότητας αλλά, κυρίως, ως εργαλείο, ως μεσάζοντας ο οποίος προτίθεται να διαφυλάξει το «δημόσιο συμφέρον» απέναντι σε όσους το «επιβουλεύονται».

Το Κεφάλαιο και το Κράτος είναι φύσει επεκτατικά και δεν ανέχονται οτιδήποτε προσπαθεί να ξεφύγει από τον άμεσο έλεγχό τους. Το Κράτος παρουσιάζεται ως υπερασπιστής του δημοσίου και θέλει να συμπεριλάβει χώρους όπως οι καταλήψεις στη «δημόσια περιουσία». Από τη μεριά μας, αναρωτιόμαστε πόσο «δημόσια» είναι αυτή η περιουσία; Τόσο δημόσια που να πωλείται σε ιδιώτες προς ανάπτυξη (πχ ΤΑΙΠΕΔ), τόσο δημόσια που να παραχωρείται προς εκμετάλλευση σε μικρούς ή μεγάλους επιχειρηματίες με τη λογική ότι θα φορολογηθούν και το Κράτος θα αποκτήσει έσοδα. Τα οποία θα παραχωρήσει μέσω αναθέσεων έργων σε άλλους ιδιώτες. Το υποτιθέμενο «δημόσιο συμφέρον» πως ακριβώς εξυπηρετείται από αυτή τη διαδικασία; Το Κράτος αποφασίζει χωρίς να μας ρωτήσει το τι θέλει να πουλήσει και τι όχι από τη «δημόσια περιουσία», σε ποιον θέλει να το πουλήσει, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το «δημόσιο συμφέρον».

Ως αναρχικοί, απορρίπτουμε τόσο την ιδιωτικοποίηση όσο και την κρατικοποίηση των δημόσιων χώρων. Ακόμη κι αν, κατά τη διάρκεια ενός διεκδικητικού αγώνα, στραφούμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ενός χώρου ή ενός κοινωνικού αγαθού (νερό, ρεύμα κλπ) αυτό επ' ουδενί δε σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την «εθνικοποίηση» ή την «κρατικοποίηση». Σε αντίθεση με την ταύτιση του «κρατικού» και του «δημόσιου» που επιχειρεί (και υποστηρίζει) η αριστερά, θεωρούμε ότι η κρατική-δημοτική ιδιοκτησία δεν μετατρέπει μια υπηρεσία, ένα κοινωνικό αγαθό ή ένα κτίριο σε δημόσιο. Η κρατική ιδιοκτησία δεν επιτρέπει τον έλεγχο και τη διεύθυνση από την ίδια την κοινωνία. Η κρατική διαμεσολάβηση και η απορρόφηση κοινωνικών λειτουργιών από το Κράτος εντείνει τον ατομισμό καθώς αντί οι τελευταίες να βασίζονται στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των ανθρώπων καταλήγουν να αποτελούν σχέση μεταξύ του ατόμου και του Κράτους.

Στοχεύουμε στη «δημιουργία νέων μορφών οργάνωσης των κοινωνικών λειτουργιών τις οποίες σήμερα εκπληρώνει το Κράτος μέσω της γραφειοκρατίας». Μόνο μέσα από την έννοια της Κοινωνικοποίησης και της Αυτοδιεύθυνσης μπορούμε να αντιληφθούμε την έννοια του Δημόσιου. Όταν δηλαδή η ίδια η κοινωνία αναλαμβάνει τη διεύθυνση και τη λειτουργία ενός χώρου, κτιρίου ή αγαθού. Όταν η ίδια αποφασίζει για τη χρήση του, η ίδια αναλαμβάνει τη διαχείρισή του.

Κάθε κατάληψη (οφείλει να) είναι μια νέα μορφή του σχετίζεσθαι μεταξύ των ανθρώπων, μια νέα κοινωνική σχέση. Ένας πραγματικά δημόσιος χώρος είναι κατά βάση οι ίδιοι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτόν, οι ελεύθερες, ισότιμες και αλληλέγγυες σχέσεις που δημιουργούν σχετιζόμενοι με αυτόν, οι ανάγκες και οι επιθυμίες που προσπαθούν να ικανοποιήσουν μέσα από αυτές τις σχέσεις. Οι τελευταίες, όταν εδράζονται στην αλληλεγγύη, στην ισότιμη λήψη αποφάσεων, στην αντιεμπορευματική λειτουργία, στην άρνηση συνδιαλλαγής και τη διάθεση αποδέσμευσης από το Κράτος και το Κεφάλαιο, καθιστούν πραγματικά δημόσιο ένα χώρο.

Για έναν πραγματικά δημόσιο χώρο, όπως είναι αυτός της κατειλημμένης Βίλας Ζωγράφου, το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή, η στήριξη, η αλληλεγγύη και η υπεράσπισή του, από την ίδια την τοπική κοινωνία. Αυτή είναι που καλείται καθημερινά να συμμετέχει, να συνδιαμορφώσει τα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο της κατάληψης, να βιώσει έναν άλλο τρόπο (αλληλέγγυο, ισότιμο, ελεύθερο) να σχετίζεται, να αρνηθεί τη διαμεσολάβηση του δήμου, του κράτους και των κομμάτων και να πάρει πραγματικά τη ζωή της στα χέρια της.

Ας ζυγίσουμε λοιπόν όλοι/ες τι είναι σημαντικότερο. Ένας δημόσιος χώρος οικειοποιημένος από τη γειτονιά ή ένα ακόμη νηπιαγωγείο που μπορεί να χτιστεί οπουδήποτε αλλού; Η ύπαρξη μια κατάληψης που δημιουργεί ένα νέο πεδίο σχέσεων ή μια ακόμη καφετέρια σε μια περιοχή «φιλέτο» με υπερκέρδη για τον ιδιώτη που αργά ή γρήγορα θα την εκμεταλλευτεί; Η ύπαρξη μιας κατάληψης που προωθεί ένα νέο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης ή ένα ακόμα ωδείο στο οποίο θα παρακολουθούν μαθήματα όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα για αυτό;

Από τη μεριά μας έχουμε ήδη απαντήσει σ' αυτά τα ερωτήματα. Κι ας μην ελπίζουν οι νεόκοποι διαχειριστές του Κράτους ότι θα καταφέρουν να αφομοιώσουν ή να καταστείλουν χώρους αγώνα που έχουν σταθεί όρθιοι και είδαν πολλές κυβερνήσεις να έρχονται και να παρέρχονται. Θα μας βρουν εκεί που στεκόμασταν πάντα. Απέναντί τους.

Στα πλαίσια του αγώνα μας για την καταστροφή του Κράτους και Κεφαλαίου, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας βασισμένης στην ελευθερία, την ισότητα και την αλληλεγγύη, στηρίζουμε κάθε αυτοοργανωμένο εγχείρημα που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ & ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Σάββατο 27/6, 12:00
Συγκέντρωση Πλατεία Γαρδένιας, Ζωγράφου

Αναρχική Συλλογικότητα καθ'οδόν

πηγή: http://kathodon.espivblogs.net/2015/06/25/%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Αλληλεγγύη στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Βίλα Ζωγράφου

Κείμενο για τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Βίλα Ζωγράφου από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης στην απολυμένη Ελένη Σ. από τον ΑΒ Βασιλόπουλο.

Αλληλεγγύη στον

αυτοδιαχειριζόµενο κοινωνικό χώρο

Βίλα Ζωγράφου

Ως συνέλευση αλληλεγγύης στην απολυμένη συναδέλφισσα Ελένη Σ. (από τον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ) η οποία αποτελείται από εργαζόμενες/ους στο εμπόριο, σωματεία, συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιών και καταλήψεις δηλώνουμε την στηριξή και αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνει ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος βίλα Ζωγράφου ενάντια στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της νεας δημοτικής αρχής να καταστείλει την κατάληψη με διάφορα προσχήματα, αποκορύφωμα των οποιων είναι η απόφαση για μεταφορά του δημοτικού ωδείου στη βίλα, που πάρθηκε στις 2/4 από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Η βίλα Ζωγράφου συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στον αγώνα για την επαναπρόσληψη της απολυμένης στον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ αλλά και για την ανάδειξη των δύσκολων εργασιακών συνθηκών στη συγκεκριμένη αλυσίδα και συνολικότερα στον κλάδο του εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα έχει προχωρήσει μαζί με την υπόλοιπη συνέλευση αλληλεγγύης σε τοπικά μοιράσματα αντιπληροφόρησης, σε κυριακάτικους απεργιακούς αποκλεισμούς των καταστημάτων ΑΒ με αφορμή τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και τέλος έχει φιλοξενήσει ανοιχτές δημόσια καλεσμένες εκδηλώσεις για την υπόθεση της απολυμένης και έχει ενισχύσει οικονομικά τον αγώνα αυτό.

Η βίλα Ζωγράφου εκτός από τη δράση της ενάντια στην εργοδοσία του ΑΒ, συμμετέχει στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες. Αγωνίζεται συλλογικά, αδιαμεσολάβητα, αυτοοργανωμένα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα νόμιμης κρατικής σκλαβιάς. Μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος στην αντίσταση στις εκδικητικές απολύσεις και τις άθλιες εργασιακές συνθήκες στα φροντιστήρια, στους απεργιακούς αγώνες των φοιτητών και εκπαιδευτικών σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, στους αγώνες των εργαζομένων στο ταχυφαγείο GAMATO. Η κατάληψη μέσα από τους αγώνες αλλά και τις αυτοδιαχειριζόμενες και αντιεμπορευματικές δομές που στεγάζονται στον ίδιο το χώρο της προσπαθεί να χτίσει σχέσεις ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας. (ελεύθερα μαθήματα ξένων γλωσσών, φωτογραφίας, φιλοσοφίας, μουσικών οργάνων, βιβλιοθήκη, συλλογικές κουζίνες, δωρεάν προβολές ταινιών, θεματικά καφενεία, μπαρ οικονομικής ενίσχυσης αγωνιστών/ιών και αγώνων, δράσεις αντιπληροφόρησης, θεατρικές παραστάσεις, παιδικές δραστηριότητες, καλλιέργεια μπαξέ με σκοπό των εφοδιασμό τοπικών συλλογικών κουζίνων)

Για όλους τους παραπάνω λόγους στεκόμαστε δίπλα στους/ις αγωνιστές/ριες της βίλας Ζωγράφου και παράλληλα απέναντι στην δημοτική αρχή της αριστεράς του κεφαλαίου, η οποία πάει να ενσωματώσει με το ''γάντι'' ένα κύτταρο συνάντησης των κατοίκων και αγωνιζόμενων κομματιών της γειτονιάς του Ζωγράφου αλλά και των γύρω περιοχών της Αττικής. Ο δήμος προσπαθεί να ενσωματώσει την θέλησή μας να προβληματιζόμαστε και να βρίσκουμε συλλογικά τις λύσεις για τις ανάγκες μας χωρίς να τις αναθέτουμε σε κρατικούς φορείς και θεσμούς, προσπαθεί να ενσωματώσει τόσους αγώνες και αγωνιστές/ριες που τάσσονται απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας και εκμετάλλευσης, να ενσωματώσει τόσες κοινωνικές δομές αλληλεγγύης, χτίσμενες από τα κάτω, οι οποίες απαντάνε όχι μόνο στο καιρό της οικονομικής και αξιακής κρίσης που διανύουμε αλλά είναι πρόταγμα για μία αντι-καπιταλιστική κοινωνική οργάνωση. Προσπαθεί να ενσωματώσει όλα τα παραπάνω προτείνοντας στη θέση τους τη δημιουργία ενός ''δημοτικού'' ωδείου με δίδακτρα και μπίζνα σε ένα δημόσιο, αντιεμπορευματικό χώρο που αποτελεί εδώ και 4 χρόνια κέντρο αγώνα στη γειτονιά. Προσπαθεί να καταστείλει ενσωματώνοντας τη βίλα Ζωγράφου και τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή, διότι η ύπαρξη της κατάληψης με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα αμφισβητεί την ίδια τη δημοτική αρχή και το σύστημα που εκπροσωπεί.

Οταν η αλληλεγγυή χτίζεται και οι αγώνες συνδέονται,
τα σχέδια των αφεντικών & των δημοτικών αρχών ακυρώνονται

Συνέλευση αλληλεγγύης στην απολυµένη συναδέλφισσα Ελένη Σ. (από τον ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ)

Εργαζόµενες/οι στον κλάδο του εµπορίου / orthostasia.wordpress.com orthostasia@yahoo.gr

Στηρίζουμε την πορεία αλληλεγγύης στη βίλα Ζωγράφου και σε όλες τις καταλήψεις και αυτοοργανωμένους χώρους.

Σάββατο 27/6/15 στις 12:00 πλατεία Γαρδένιας / Ζωγράφου

πηγή : http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot....