τι; : φεστιβάλ θεματική : από : ατελές

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στις 18.00

Λείπουν παραπάνω πληροφορίες για να είναι πλήρες το κάλεσμα.

Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2024

31 Μαΐου, 1 & 2 Ιουνίου, Θέατρο Βράχων - Βύρωνας

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις επιστρέφει και ανοίγει τις πύλες του στις 31 Μαΐου, 1 και 2 Ιουνίου, κόντρα σε πρυτάνεις, κυβέρνηση και κεφάλαιο και στα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν ώστε να μην πραγματοποιηθεί η τριήμερη διοργάνωση του φετινού Φεστιβάλ, που έχει αποτελέσει σημαντικό θερινό πολιτικό - πολιτιστικό σταθμό στην πόλη.

Οι φονικοί πόλεμοι που ξεσπάνε γύρω μας, οι τρομακτικές περιβαλλοντικές καταστροφές, το δράμα των προσφύγων και το χάσμα των κοινωνικών ανισοτήτων που συνεχώς μεγαλώνει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα απελπισίας και αναζήτησης της ελπίδας έξω από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι αντιδράσεις της νεολαίας και του λαϊκού κινήματος απ' άκρη σε άκρη της γης διαμορφώνουν ένα ρεύμα αμφισβήτησης και οργής. Από τη μια πλευρά, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και κεφάλαιο δίνουν υποσχέσεις για συνέχεια του πολέμου, ενίσχυση της σφαγής που λαμβάνει χώρα στην Παλαιστίνη, συνέχεια και επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και γενικότερα, ακρίβεια, εκμετάλλευση και ανυπαρξία ελεύθερου χρόνου. Από την απέναντι πλευρά, σκιαγραφείται μια διευρυμένη βραδυφλεγής οργή απέναντι στο μέλλον που προδιαγράφεται για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Από τα κατειλημμένα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην πολεμική έρευνα που αξιοποιείται για το Ισραήλ, την μακρινή Αργεντινή και τις διαδηλώσεις του ενός εκατομμυρίου για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας μέχρι το πρόσφατο φοιτητικό και μαθητικό κίνημα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, η νεολαία μαζί με τους εργαζόμενους κάνουν ξεκάθαρο πως η νέα γενιά αντιστέκεται στα αδιέξοδα που της τάσσουν και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον.

Στις μέρες της οργής, χτίζουμε τον κόσμο της ανατροπής!

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο κόσμο που θα χωράει τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας, γράφοντας νέες ελπιδοφόρες σελίδες στην ιστορία. Να φωνάξουμε δυνατά πως θα παλέψουμε για ειρήνη, φιλία και ελευθερία των λαών, ενάντια στους τόνους πολεμικών εξοπλισμών, την καταστολή και την εκμετάλλευση. Αγωνιζόμαστε ώστε ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός να μην έχουν σπιθαμή χώρου γης. Αγωνιζόμαστε για να χτίσουμε δρόμους προς τη συνολική αντεπίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια σε κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εξοντωτικά μέτρα για το λαό και τη νεολαία.

Αγωνιζόμαστε για τη συλλογική ανατροπή αυτής της επίθεσης στις ζωές μας! Τα ρυάκια της οργής που ξεπηδάνε στις διάφορες γωνιές της γης, να γίνουν το ποτάμι που θα τους παρασύρει και θα τους ανατρέψει. Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις.

Το φεστιβάλ Αναιρέσεις επιστρέφει και σας καλεί σε ένα τριήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης. Επιδιώκει να αποτελέσει πεδίο συνάντησης των πρωτοπόρων αγωνιστών του πρόσφατου φοιτητικού κινήματος, με τους καταληψίες μαθητές, του νεολαιίστικου δυναμικού που αναμετρήθηκε με τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή και του εργατικού κινήματος που διαδηλώνει, απεργεί και διεκδικεί αξιοπρεπή ζωή.

Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτεί και τη διεκδίκηση του δικαιώματος μας στην πόλη και στις γειτονιές μας, στη διοργάνωση φεστιβάλ και πολιτιστικών δρώμενων κόντρα στα κυρίαρχα πρότυπα, σε πείσμα των νόμων της αγοράς και του κέρδους. Οι πανεπιστημιακοί, δημοτικοί και δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι ελεύθεροι, να ανήκουν στο λαό και στους ανθρώπους του πολιτισμού, να έχουν όλοι και όλες το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτούς.

Γνωρίζοντας πως η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να κερδίσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε, φιλοδοξούμε το φετινό φεστιβάλ να σηματοδοτήσει ξανά μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Μια γιορτή για την τέχνη που χειραφετεί.

πηγή : email που λάβαμε στις 11 Μαρτίου 10h