Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19.00

No Justice No Peace-Εκδήλωση/Συζήτηση στην Ροτόντα (Αλλαγή Τοποθεσίας)

κάλεσμα :

Παρασκευή 09/09 στις 19:00 πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Ροτόντα
Εκδήλωση "No Justice No Peace"
Θέμα: Νομιμότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη
Το Ποινικό Δίκαιο του Εχθρού και οι Αντιστάσεις
Συζητάμε με:
- Μάγδα Φύσσα, Σύλλογος Πολιτισμού "Παύλος Killah-P Φύσσας"
- Γιώργος Λιάκας, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην Μαλαματίνα
- Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής στο ΠΑ.ΜΑΚ.
- Άννυ Παπαρούσου, Δικηγόρος
- Λάσκος Άρης, Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Η.
- Ντουσάκης Γιάννης, Φοιτητής στο Α.Π.Θ.

Πορεία 10/09 στις 18:00, Καμάρα

Ζούμε σε μία περίοδο κατά την οποία το κράτος έχει κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία μονομερώς. Στην ολομέτωπη επίθεση που βιώνουμε, τα βασικά όπλα κράτους-κεφαλαίου είναι ο νόμος και η καταστολή. Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλες μας ότι νόμος είναι απροκάλυπτα το δίκαιο της αγοράς, του κράτους, του ισχυρού.

Περισσότερο από ποτέ, η αίσθηση της κοινωνικής αδικίας είναι διάχυτη σε όλη την κοινωνία. Είδαμε την δικαστική απόφαση μη φυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη, όπου άρχισε να εισέρχεται αιχμηρά στο δημόσιο διάλογο η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης με την εξουσία να την απαξιώνει πλήρως, και να υπερασπίζεται ως μόνο εγγυητή του δικαίου τον θεσμό της τάχα αμερόληπτης αστικής δικαιοσύνης. Είδαμε την ωμές κατασταλτικές επιθέσεις και την κατάληψη του δημοσίου χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις τόσο στα Εξάρχεια όσο και στο Α.Π.Θ. Βλέπουμε συνεχώς την ίδια μας την ύπαρξη να τελεί σε κατάσταση εξαίρεσης, καθώς οι συγκαλύψεις, οι στοχοποιήσεις, τα κατηγορητήρια, το ξύλο από τις δυνάμεις καταστολής σε όσους/ες αντιστέκονται αποτελούν τον κύριο μοχλό επίθεσης του Κράτους και του Κεφαλαίου στην κοινωνία.

Στον αντίποδα, έχουμε παραδείγματα όπως της δίκης της Χρυσής Αυγής κι όχι μόνο, όπου η κοινωνική πίεση, επιμονή και επαγρύπνηση έφερε πιο νικηφόρες εκβάσεις σε αγώνες. Αγώνες οι οποίοι συνεχίζονται ακόμα είτε στις δικαστικές αίθουσες είτε καθημερινά στους δρόμους και στις γειτονιές.

Η Κοινωνική Δικαιοσύνη εφορμά από την πυγμή της ίδιας της κοινωνίας για ζωή, απελευθερώνοντας χώρο για να ανασάνει μπροστά στην αδικία και στην διαρκή καταπίεση. Αυτός ο χώρος για να είναι πραγματικά απελευθερωτικός, δεν αρκεί να είναι ατομικός και μεμονωμένος, αλλά οφείλει να είναι δημόσιος, κοινωνικός, ανοιχτός. Άλλωστε, όπως γράφαμε και περίπου πριν ένα χρόνο, έπειτα από την απόλυτη συγκάλυψη της κρατικής δολοφονίας του Νίκου Σαμπάνη από την ΕΛ.ΑΣ.: "Η Δηκεοσίνη γράφεται στους δρόμους"

Επιλέξαμε, λοιπόν, να διοργανώσουμε τη συγκεκριμένη εκδήλωση τις ημέρες της αστυνομοκρατούμενης Θεσσαλονίκης, λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ, πιάνοντας το νήμα των αγώνων, της αντίστασης και της συλλογικοποίησης αυτών στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, στις πλατείες και όπου χρειαστεί.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ NO JUSTICE NO PEACE ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΞΑΡΧΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΟΤΟΝΤΑ

Ποιο κακό θέλει να εξορκίσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης; Τις ιδέες του αντιφασιστικού και αντιπατριαρχικού αγώνα; Τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών και των εργαζομένων;

Σήμερα το πρωί μας ενημέρωσε τηλεφωνικά ο δήμος Θεσσαλονίκης πως θα διακόψει την παροχή ρεύματος στο χώρο της ανακοινωμένης εκδήλωσης No Justice - No Peace στο πάρκο Ξαρχάκου. Αυτό δεν είναι το πρόβλημα γιατί τα μέσα υπάρχουν και δεν περιμένουμε από καμία αρχή τη νομιμοποίησή μας στο δημόσιο χώρο. Είναι όμως προφανές και αξίζει να επικοινωνηθεί ότι ο δήμος ενεργεί με την προτροπή της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία δεν επιλέγει να απαγορεύσει ευθέως τη δημόσια συνάθροιση για μία συζήτηση και βάζει τον αντιδήμαρχο με τη συναίνεση του δημάρχου σε ρόλο εκπροσώπου τύπου της αστυνομίας με επιχειρήματα περί ασφάλειας στην πόλη.

Η ανακοίνωσή μας απευθύνεται στο ανταγωνιστικό κίνημα της πόλης, το αντιφασιστικό, το φεμινιστικό, το αντιπατριαρχικό, το φοιτητικό, το εργατικό. Μεταφέρουμε την εκδήλωσή μας στην πλατεία της Ροτόντα ώστε να είναι πιο ασφαλής και εύκολη η πρόσβαση του κόσμου και να διασφαλίσουμε την πραγματοποίηση της συζήτησης καθώς εκτιμούμε την πιθανότητα αποκλεισμού της. Σε μία συνθήκη όπου το κράτος έχει κηρύξει τον πόλεμο στην κοινωνία μονομερώς, όπου κάθε αντίσταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επέλαση πνίγεται με την καταστολή από τα πανεπιστήμια και τις πλατείες, στα βουνά και στους χώρους εργασίας, όπου ο μισογυνισμός, η ομοφοβία, η πατριαρχία ξεχειλίζουν σαν οχετός από τα επίσημα χείλη της εκκλησίας για τις αμβλώσεις, της αστυνομίας για το πως να γλιτώνουν οι γυναικοκτόνοι, των δικαστών με τον βιαστή ανηλίκων Λιγνάδη και δολοφόνο του/της Zak/Zakie να είναι εκτός φυλακής, από τον πρωθυπουργό και τους παρατρεχάμενους υπουργούς του να διατάσσουν δολοφονίες μεταναστών στα σύνορα με τις επαναπροωθήσεις και με ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από πείνα, δίψα, τσίμπημα ενός σκορπιού· ο μόνος δρόμος είναι η παρουσία στο δημόσιο χώρο που δίνει ανάσες αξιοπρέπειας απέναντι στην πνιγηρή ένστολη εποπτεία και δημιουργεί τους όρους για μία ζωή που είναι άξια να βιωθεί από όλες/ους χωρίς διακρίσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα την στιγμή που η ένατη επέτειος της δολοφονίας του Παύλου από τάγμα εφόδου της Χ.Α. συμπίπτει με την ουσιαστική έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, όπου δικάζονται οι εφέσεις των χρυσαυγιτών σε μια προσπάθεια ανάκλησης της ιστορικής πρωτόδικης απόφασης της 7ης Οκτωβρίου του 2020.

Όσο το κράτος έχει το μονοπώλιο της νομιμότητας και ταυτόχρονα της βίας τότε ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση.

Με επιμονή στο δημόσιο χώρο γιατί οι κοινωνικοί αγώνες της απελευθέρωσης δεν εκλιπαρούν για δικαιοσύνη αλλά την ορίζουν με την πάλη τους.

9/9/2022 στις 19:00 Εκδήλωση No Justice - No Peace πλατεία Αγίου Γεωργίου, Ροτόντα [το live αναβάλλεται]

10/9/2022 στις 18:00 Πορεία Καμάρα

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης
ΕΚΧ Respiro di Liberta