Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 στις 13.00

24 καλέσματα : 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις & υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό

ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ 'ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ'

Την Παραμονή πρωτοχρονιάς (31-12-2021) κράτος και μπάτσοι προχώρησαν στην εκκένωση του κατειλημμένου χώρου "στέκι στο βιολογικό" περικυκλώνοντας το χώρο γύρω από το campus, με παράλληλη αυξημένη παρουσία μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. Η εισβολή και η εκκένωση της κατάληψης επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα (6:00) δεδομένου ότι εκείνες τις ώρες δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν κάποια μορφή αντίστασης. Δεν θεωρούμε ότι η εκκένωση του στεκιού στο Βιολογικό αποτελεί εξαίρεση, καθώς μέρος των πολιτικών μεθοδεύσεων του κράτους με τη μορφή ελέγχου και καταστολής, είναι να φιμώνει οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης και δράσης που αποκλίνει από το κυρίαρχο.

Το μέχρι στιγμής πλαίσιο καταστολής το οποίο είχε υποστεί η κατάληψη ανά τα χρόνια, προερχόταν κυρίως από ενδοπανεπιστημικές αρχές και κοσμητείες. Η σημερινή εκκένωση - της πιο μακροχόνιας κατάληψης σε πανεπιστημιακό έδαφος - θεωρούμε ότι συγκυριακά έχει βαρύτερη πολιτική σημασία.

Για το κράτος, σηματοδοτεί το τέλος της 'ανομίας' σε πανεπιστημιακούς χώρους και την 'αποστείρωση' των εκπαιδευτικών θεσμών, προωθώντας, ως αναγκαίο, ένα καθεστώς επιτήρησης και ελέγχου, κλειδώνοντας τις σχολές και εντείνοντας την αστυνόμευση του πανεπιστημίου. Απαραίτητη συνθήκη για την επίτευξη των σχεδίων αυτών είναι το φίμωμα κάθε ριζοσπαστικής, αυτοοργανωμένης φωνής που κινείται στον πανεπιστημιακό χώρο, όπως στέκια, καταλήψεις και αυτόνομα σχήματα.

Για εμάς αυτοί οι χώροι, είναι χώροι ελευθερίας, που απορρίπτουν τις έννοιες της ιεραρχίας, της ιδιοκτησίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης. Σε αυτούς, δημιουργούμε τις δικές μας δομές, με βάση την αυτοοργάνωση, την ισότητα, την αντιεμπορευματικότητα και την αλληλεγγύη, από την πολιτική μας υπόσταση και δράση, μέχρι και την ψυχαγωγία μας.

Όπως στο παρελθόν έχουμε υπερασπιστεί τους χώρους που δέχτηκαν επίθεση, σε Ελλάδα και εξωτερικό, έτσι και τώρα θα μας βρουν απέναντι τους στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν. Την απάντηση μας στην καταστολή σας θα την βρίσκετε μπροστά σας, όπως εδώ και τόσα χρόνια.

Τον Νοέμβριο του 1987, καταλαμβάνεται το "στέκι στο βιολογικό" από φοιτητές καθώς δημιουργείται η ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό χώρο έκφρασης. Το στέκι που κάποτε προοριζόταν για πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη πλέον λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο, στέκι αντιπληροφόρησης και ορμητήριο κοινωνικών και φοιτητικών αγώνων.

Εξ' αρχής η σύσταση και η δράση του είναι πολυμορφική εφόσον στο ίδιο χώρο συστεγάζονται ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ποικίλους τρόπους δράσης.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των 34 χρόνων στο χώρο του στεκιού έχουν στεγαστεί φοιτητικά, συναυλιακά, θεατρικά, ραδιοφωνικά και πολιτικά εγχειρήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί καφενεία, συλλογικές κουζίνες, προβολές, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, μαθήματα αυτοάμυνας, κ.α. Έχουν στηριχτεί αγώνες όπως αυτή των αρνητών στράτευσης, των πολιτικών κρατουμένων, των μαθητικών καταλήψεων και έχουν φιλοξενηθεί προσπάθειες οικονομικής στήριξης δικαστικών εξόδων, αναγκών τετραπόδων συντρόφων και ιατρικών εξόδων στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Το στέκι μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να αποτελεί σημείο συνάντησης και πολιτικής ζύμωσης με βασικό άξονα την αυτοοργάνωση με αντιεμπορευματικούς όρους, την αλληλεγγύη στα έγκλειστα συντρόφια και την καθημερινή διεκδίκηση των ζωών μας.

Η επίθεση στους χώρους μας όχι μόνο δεν θα μείνει αναπάντητη αλλά λειτουργεί και ως κινητήριος δύναμη για αντεπίθεση καθώς μας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά πως είμαστε σε συνεχή πόλεμο. Το παραμυθάκι της τάξης και της ασφάλειας που πραγματοποιείται μέσω της καταστολής από κάθε μορφής μπάτσων και ρουφιάνων αναζωπυρώνει την ανάγκη μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όντας αλληλέγγυοι/ες το ένα στο άλλο.

Αν θεωρείτε ότι εισβάλλοντας στους χώρους μας, πρόκειται να αφανίσετε και εμάς, ζείτε με αυταπάτες.

Θα φροντίσουμε εμείς να σας επαναφέρουμε από αυτές

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 10-17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1 ΣΤΗ 13:00 ΚΑΜΑΡΑ

κάλεσμα : Στέκι στο βιολογικό


ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κράτος, μπάτσοι και πανεπιστημιακές αρχές αποφάσισαν στις 31/12/2021 να εκτελέσουν την πράξης μιας προαναγγελθείσας εκκένωσης. Μετά από ανεπίσημες απειλές ετών για επικείμενη εισβολή στην κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό", τον Σεπτέμβρη υπεγράφη συμφωνία έργου και ανάθεσή του σε εργολαβία, με στόχο την "αναδιαμόρφωση" και την "αξιοποίηση" των χώρων στο ισόγειο του κτιρίου Βιολογίας. Φυσικά συμπεριέλαβαν τον χώρο του στεκιού στα νέα σχέδια, με πρόθεση κατεδάφισης των γύρω τοίχων και την μετατροπή του σε γραμματεία και αίθουσα αναμονής. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως και το μακρινό 1992 - βέβαια τότε έχτισαν την πόρτα του στεκιού - το campus περικυκλώνεται από κλούβες και διμοιρίες, ενώ δεκάδες ασφαλίτες κατευθύνονται προς το στενό του στεκιού. Εισβάλλουν στην κατάληψη και αφού κάνουν ενδελεχή έρευνα, καταστρέφοντας οτιδήποτε υπήρχε στο στέκι και φωτογραφίζοντας τα τρομερά ευρήματά τους, δίνουν σκυτάλη στους εργάτες που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας την πρώτη φάση του έργου, την κατεδάφιση των τοίχων. Μετά τις παρεμβάσεις τους το στέκι, αλλά και υπόλοιποι χώροι του ισογείου μοιάζουν να χουν βανδαλιστεί. Δεν αμφιβάλαμε ποτέ για το μίσος κράτους, μπάτσων και πανεπιστημιακών ρουφιάνων απέναντι σε χώρους ελευθερίας.

Η δομή του Ταμείου Αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών, και πιο συγκεκριμένα η τοπική συνέλευση της Θεσσαλονίκης στεγαζόταν στο Στέκι στο Βιολογικό από το 2016. Όλα αυτά τα χρόνια ο χώρος της κατάληψης αποτέλεσε αφετηρία αγώνων και δράσεων αλληλεγγύης για φυλακισμένα και διωκόμενα συντρόφια, τόσο από την δομή του Ταμείου Αλληλεγγύης, όσο και από άλλες ομάδες και άτομα με κεντρικό πρόταγμα να αντισταθούμε στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα και δυσωδία και να υπερασπιστούμε τους αιχμαλώτους αυτού του πολέμου. Πολιτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και αυτοοργανωμένα βιβλιοπωλεία, προβολές, συλλογικές κουζίνες και workshops, τοπικές και πανελλαδικές συνελεύσεις, μπαρ και συναυλίες για την οικονομική ενίσχυση πολιτικών κρατουμένων και την κάλυψη δικαστικών εξόδων... Λίγες απογυμνωμένες λέξεις δε μπορούν να αποτυπώσουν τις πολιτικές σχέσεις, την εμπιστοσύνη και τη συντροφικότητα που αναπτύχθηκε μέσα σε αυτά τα ντουβάρια που βρήκαμε γκρεμισμένα αλλά επίσης δε μπορούν και να αναιρεθούν, καθώς αποτελούν το βίωμά μας που αποτυπώνεται σε κάθε μας σκέψη και ενέργεια.

Η πράξη της εκκένωσης λειτουργεί για εμάς σαν υπενθύμιση ενός πολέμου που σε καμία περίπτωση δεν είχαμε ξεχάσει ότι μαίνεται. Στοχοποιήσεις συντρόφων και συντροφισσών, διώξεις, συλλήψεις και βασανισμοί, καταστολή με κάθε τρόπο και κόστος και έλεγχος με αναβαθμισμένα μέσα είναι μερικά σημεία της σάπιας κοινωνίας στην οποία ζούμε κι εμείς, ωστόσο έχουμε επιλέξει συνειδητά να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε το ένα δίπλα στο άλλο. Οι καταλήψεις είναι ορμητήρια αυτού του πολέμου και απ' ότι φαίνεται κάνουν ό,τι μπορούν για να μας αφήσουν χωρίς δομές για την οργάνωση της αντεπίθεσής μας.

Κράτος, πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί, μπάτσοι και λοιπά σκουπίδια που δηλώνουν ανακουφισμένα από την εκκένωση καταλήψεων, διατείνονται την επιτυχία του ευνομούμενου κράτους και την επιτυχή διαφύλαξη της ευλογημένης τριάδας ησυχία - τάξη - ασφάλεια. Προφανώς παραλείπουν να αναφέρουν τον συσχετισμότων παραπάνω με την επίθεση στην κοινωνική βάση, που στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έγινε μέσω της κατάργησης του ασύλου, και πρόσφατα μέσω της ψήφισης του νέου αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου (ν.4777), επισφραγίζοντας την αποπολιτικοποίηση και απονέκρωση του πανεπιστημιακού χώρου και την υποτίμηση των ζωών φοιτητ(ρι)ών και μη.

Όσο αγωνιζόμαστε δεν έχουμε χάσει... δημιουργούμε εστίες ανομίας, συντροφικές σχέσεις, δομές αλληλεγγύης. Έχουμε διαλέξει από καιρό πλευρά σε αυτόν τον πόλεμο.

υγ1. Παπαϊωάννου δεν έχεις κανένα λόγο να ευχαριστείς και να κοιμάσαι ήσυχος

υγ2. Αλληλεγγύη σημαίνει επίθεση

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ Σ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 10-17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1 ΣΤΗ 13:00 ΚΑΜΑΡΑ

κάλεσμα : Ταμείο Αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών


Πανελλαδικη πορεια αλληλεγγυης στις καταληψεις

Ξημερώματα παραμονής πρωτοχρονιάς πλήθος αστυνομικών δυνάμεων αποκλείει το πανεπιστημιακό campus και ξεκινάει την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης του Βιολογικού. Εισβάλλουν στο χώρο μας και αφού πραγματοποιούν έρευνες ξεκινούν τις εργασίες κατεδάφισης μέρους της κατάληψης υπό το πρόσχημα δημιουργίας βιβλιοθήκης-με το χώρο μας βέβαια να φωτογραφίζεται ως αίθουσα αναμονής.

Για 34 συνεχόμενα χρόνια η κατάληψη του Βιολογικού αποτελεί πνεύμονα ελευθερίας μέσα στην αστική και εξουσιαστική ασφυξία. Δεκαετίες ολόκληρες ο χώρος έχει γεννήσει και στεγάσει πολιτικές και πολιτιστικές συλλογικότητες, δομές αντίστασης, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, αγώνες και αντιστάσεις τόσο εντός όσο και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αναρίθμητες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, συζητήσεις, συνελεύσεις, καφενεία, κουβέντες έχουν αφήσει σε αυτά τα 34 χρόνια, ένα στίγμα συνοδοιπορίας με την ίδια την ανάπτυξη του τοπικού αναρχικού-αντιεξουσιαστικού και ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος.

Μπροστά μας βρίσκεται ακόμα μια φορά η πρυτανεία του ΑΠΘ που τα τελευταία χρόνια τείνει να αποτελέσει το νέο στρατηγείο της αστυνομίας στην πόλη. Μετά την εντολή εκκένωσης της κατάληψης Terra Incognita, τον Αύγουστο του 2020, η συμμορία του Παπαϊωάννου κάνει ακόμα ένα βήμα ανοίγοντας τις πύλες του campus για να υποδεχθεί τους ένστολους συναδέλφους της, προχωρώντας σε μια νέα εκκένωση αυτή τη φορά μέσα στο γκέτο κυριαρχίας της. Γιατί στο campus πρόβλημα δεν είναι ούτε οι υποβαθμισμένες υποδομές μάθησης, ούτε το διάχυτο ναρκεμπόριο που σε κάνει να σκέφτεσαι δυο και τρεις φορές από πού και με ποιόν τρόπο θα μπεις μέσα. Αλλά και έξω στην κοινωνία μέσα σε μια συνθήκη που ο κόσμος πεθαίνει κάθε μέρα-όχι μόνο από την πανδημία αλλά και τη γενικευμένη φτώχεια και εξαθλίωση-, που η κυβέρνηση (με 40000 κρούσματα και ένα σκόπιμα εκφυλισμένο ΕΣΥ) πανηγυρίζει για τις επιτυχίες της θανατοπολιτικής, προτεραιότητα είναι για ακόμη μια φορά η καταστολή των καταλήψεων. Πάνω από τις ζωές και τις ανάγκες μας, πάνω απ' όλα η ατζέντα.

Οι ιστορίες δεν είναι για να λέγονται, αλλά να γράφονται και να αλλάζουν…

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πάει να πει καταστολή, εκκένωση, απώλεια. Τι σημαίνει να παραβιάζουν το σπίτι σου, ένα μάτσο ένστολα σκουπίδια. Γι' αυτό και με πίστη και συνέπεια στα προτάγματα και την ιστορία μας σα συλλογικότητα αποφασίσαμε πως από την πρώτη μέρα της εκκένωσής μας, δε μας χωράει τίποτα λιγότερο από τα ίδια γνώριμα μονοπάτια. Γι αυτό και επιλέξαμε να στεγάσουμε τη συλλογικότητά μας στην κατάληψη του Βιολογικού, πλάι στις συντρόφισσες και τους συντρόφους του Ταμείου αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών και της Biologica που συμμετείχαν πριν από μας. Γιατί συντρόφους μας κάνουν οι πράξεις και οι επιλογές, όχι τα λόγια.

Ηλίθιοι δήμιοι, η τάξη σας είναι χτισμένη στην άμμο. Άλλοτε με ψίθυρους, άλλοτε με κραυγές, η οργή μας θα οπλίζει τη μνήμη, την υπομονή, την πίστη και τη συνέπεια στο ίδιο όνειρο: ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε καταληψίες για μια ζωή. Παράνομες, αγωνιστές, punks και περιθωριακές, ανυπότακτοι, ονειροπόλοι, επίμονες, εξεγερμένες, ελεύθεροι, τρελές, μα πάνω απ' όλα ζωντανοί μέσα στον μητροπολιτικό θάνατο. Εσείς τι σκατά είστε;

Πέφτουμε, μα πέφτουμε πάνω σας. Τίποτα δεν τελειώνει, τίποτα δεν πεθαίνει.

Οι καταλήψεις είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του αγώνα για την ελευθερία.

Και εμείς είμαστε σάρκα από τη σάρκα τους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ | ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1 ΣΤΗ 13:00 ΚΑΜΑΡΑ

κάλεσμα :Terra Incognita


Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις & υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15.1 13:00 ΚΑΜΑΡΑ

Οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια τους, αλλά αυτά τα ντουβάρια έχουν σημασία, καθώς μέσα τους έχει υπάρξει ένα μέρος της καθημερινότητας και των αγώνων που αλλάζουν τη ζωή μας. Κάθε φορά που το κράτος τα γκρεμίζει, μέσα μας γεννιέται μια ρωγμή, για όλες τις στιγμές που ζήσαμε. Ένα κενό απ' όλες τις νύχτες που χορέψαμε σαν να μην υπάρχει αύριο, απ' όλα τα λάηβ που ερωτευτήκαμε υπό τους ήχους ξεκούρδιστων κιθάρων. Μια ανάμνηση για τους ανθρώπους που γνωρίσαμε εντός τους,για τους αγώνες που ξεκινήσαμε και ήταν κομμάτι τους.

Το στέκι στο Βιολογικό για εμάς είναι όλα αυτά και πολλά παραπάνω. Είναι ένα συνεχές σημείο οικειοποίησης των πανεπιστημίων μέσα από τα ατέλειωτα καφενεία και τα αράγματα ανάμεσα στα μαθήματα. Είναι ένας τόπος συνάντησης όλων όσων, φοιτητ(ρι)ών και μη, εναντιώνονται στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Είναι κομμάτι του κινήματος των πανεπιστημίων. Αυτές τις σχέσεις αγώνα και συνάντησης υπερασπιζόμαστε τώρα.

Γιατί οι μικρές και μεγάλες ανυποταξίες μας παίρνουν μορφή και μέσα στις καταλήψεις

Γιατί οι καρδιές μας χτυπούν στους ρυθμούς του θορύβου

Φάμπρικα Υφανέτ


πανό αλληλεγγύης στο στέκι στο βιολογικό

Ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στην εκκένωση του κατειλημμένου στεκιού στο βιολογικό και τον αγώνα υπεράσπισης του, κρεμάστηκε πανό στα ανατολικά τείχη της άνω πόλης.

Για τώρα και για παντα αναμέτρηση

Για τώρα και για πάντα αναζωπύρωση

Πορεία 15/01 13.00 Καμάρα

αναρχικοί-αναρχικές

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1616346/


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ "ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ"

Τα ξημερώματα της 31ης Δεκέμβρη, παραμονή της πρωτοχρονιάς το κράτος αποφάσισε να προχωρήσει σε εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» που μετρούσε ως τότε ήδη 34 χρόνιας ζωής και αγώνα. Μπάτσοι και ασφαλίτες, καταπατώντας για μία ακόμη φορά το πανεπιστημιακό άσυλο, μπήκαν στο χώρο του στεκιού, καταστρέφοντας πράγματα και γκρεμίζοντας τους τοίχους στο εσωτερικό του. Οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια και ευχαριστίες στην κυβέρνηση, ενώ όλα τα ΜΜΕ, τοπικά ή και εθνικής εμβέλειας αναπαρήγαγαν συνεχώς τα ψέματων των εξουσιαστών προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να τρομοκρατήσουν τους αγωνιστές, δημιουργώντας κλίμα.

Μετράμε πλέον σχεδόν 50.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση και πάνω από 20.000 θανάτους από την πανδημία του covid-19, ευθύνη για τους οποίους φέρει μοναχά η κρατική διαχείριση της. Γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται πέρα από τα όρια της εξάντλησης, οι κλίνες στα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, χειρουργεία αναβάλλονται διαρκώς λόγω της αποσάθρωσης του ΕΣΥ. Χιλιάδες άνεργοι κι επισφαλώς εργαζόμενοι καταφέρνουν να επιβιώνουν σε συνθήκες οριακής ανέχειας, ενώ οι εργαζόμενοι/ες στοιβάζονται καθημερινά στα ΜΜΜ, βάζοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τον εαυτό τους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, όταν δεν δολοφονούνται στα εργασιακά κάτεργα των αφεντικών. Μετράμε μία γυναικοκτονία κάθε μήνα, νεκρούς από σφαίρες μπάτσων, νεκρούς μετανάστ(ρι)ες στα σύνορα και τον υγρό τάφο του Αιγαίου από την κρατική μεταναστευτική πολιτική. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη της κοινωνικής αποσάθρωσης και του κανιβαλισμού της κοινωνικής βάσης, είναι προφανές ότι για τους διαχειριστές της κρατικής εξουσίας, η επιστροφή στην κανονικότητα για ακόμη μία φορά, περνάει μέσα από τη συνέχιση της επίθεσης στην κοινωνική βάση και το χτύπημα των κέντρων της κοινωνικής αντίστασης, στις δομές και τους ανθρώπους του.

Η επίθεση εναντίον του κατειλημμένου στεκιού, ενός χώρου του κινήματος που μετράει ήδη 34 χρόνια στους αγώνες αποτελεί μια ακόμα επίθεση κράτους και κεφαλαίου απέναντι στις κινηματικές δομές, σε συνεργασία αυτή τη φορά με την πρυτανική αρχή, η οποία δεν ξεχνάμε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, έδωσε πολλάκις τη συγκατάθεσή της για εισβολή των μπάτσων μέσα στο άσυλο των πανεπιστημίων, για εκκένωση της κατειλημμένης από αγωνιζόμενους φοιτητές και φοιτήτριες πρυτανείας ενάντια στο νόμο Κ/Χ. Το κράτος γνωρίζει καλά ότι η περσινή κατάληψη της πρυτανείας αποτέλεσε τον πυροκροτητή για την ενδυνάμωση του κινήματος και το κατέβασμα στο δρόμο κάθε βδομάδα χιλιάδων ανθρώπων και για την αναζωογόνηση των συλλόγων, ενώ ταυτόχρονα έδωσε το στίγμα της ριζοσπαστικοποίησης των αντιλήψεων και του αγώνα και αυτό δεν μπορεί να το αφήσει αναπάντητο, ούτε και να ρισκάρει να ριζώσει αυτή η αντίληψη μέσα στα πανεπιστήμια, ένα κοινωνικό πεδίο διαχρονικά πρόσφορο για την ανάπτυξη αντιθεσμικών και ριζοσπαστικών αντιλήψεων και ώσμωσης ιδεών. Μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες του lock-down και της καταστολής η κατάληψη της πρυτανείας στάθηκε πεδίο ζύμωσης, έδωσε ώθηση για νέες καταλήψεις σε άλλες πόλεις, ενώ ξεμπρόστιασε με τον πιο οφθαλμοφανή τρόπο μπροστά στα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας τον κρατικό αυταρχισμό και την αστυνομική κτηνωδία. Η πορεία των 10.000 ανθρώπων την επομένη της δεύτερης εκκένωσης της και η οργανωμένη αντιπαράθεση χιλιάδων ανθρώπων με την ωμή καταστολή έδειξαν ότι τα σχέδια τους για εδραίωση της ολοκληρωτικής καταστολής θα παραμείνουν τέτοια.

Δε μας προκαλεί βέβαια έκπληξη η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους με τις πρυτανικές αρχές. Εκκενώσεις καταλήψεων και στεκιών που βρίσκονται σε καθεστώς ιδιοκτησίας πανεπιστημίων, όπως η κατάληψη Terra Incognita, το στέκι της ΑΣΟΕΕ, οι εισβολές των μπάτσων στις ΦΕΠΑ και στο ΕΜΠ, το σφράγισμα του κτιρίου Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο, η σκευωρία δίωξης για υποχρεωτική λήψη DNA των 14 αγωνιστών της κατάληψης πρυτανείας του ΕΜΠ. Γενικώς, η κατάργηση του Ασύλου, οι πολλαπλές έφοδοι της αστυνομίας στο πανεπιστημιακό χώρο και ο σχεδιασμός για τη μελλοντική σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) αποτελούν το μέσο για την ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας εντός κι εκτός πανεπιστημίων. Είναι προφανές δε ότι η επιλογή να μένουν τα πανεπιστήμια κλειστά για ένα χρόνο ήταν εξολοκλήρου πολιτική ώστε να χτυπηθεί οποιαδήποτε διαδικασία στη βάση των φοιτητών που θα μπορούσε να φέρει προσχώματα τόσο στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όσο και σε ένα σωρό ακόμα από κοινωνικά ζητήματα στα οποία πάντα η νεολαία έπαιζε σημαντικό ρόλο, αντιστεκόμενη στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου. Παράλληλα η στοχοποίηση του αναρχικού κινήματος και των δομών του, όπως επίσης των καταλήψεων πολιτικών και στέγης συγκροτούν ένα ενιαίο δόγμα, το οποίο στοχεύει στο τσάκισμα όσων παράγουν στην κοινωνική βάση τις προϋποθέσεις της εξέγερσης, μαζί με την κακοποίηση όσων περισσεύουν ή δυνατόν και την εξόντωσή τους.

Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, το έδαφος όπου προετοιμάζονται τα σχέδια της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και για αυτό πρέπει να χτυπηθούν, στο πλαίσιο της «προληπτικής αντιεξέγερσης» για να μην βρουν κοινωνικές προσβάσεις να μην έρθουν σε ώσμωση με την διογκούμενη οργή των πληβειακών μαζών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα προτάγματα του αναρχικού αγώνα είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν μιαν απάντηση στη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουμε. Αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση και αλληλοβοήθεια. Όπως λοιπόν απέτυχαν και οι προηγούμενες κατασταλτικές ενέργειες τους θα αποτύχουν και αυτές οι τωρινές. Η έντονη και διαρκής παρουσία των αναρχικών αγωνιστών σε όλα τα μέτωπα πάλης, η σύνδεσή τους με τους κοινωνικούς αγώνες, η συμμετοχή της νεολαίας, των φοιτητών και των μαθητών, των νέων εργαζόμενων, των ανθρώπων με αξιοπρέπεια σε αναρίθμητα εγχειρήματα του αναρχικού και αντικρατικού αγώνα έχουν διαμορφώσει ένα αγωνιστικό υποκείμενο το οποίο διεκδικεί χωρίς να παρακαλά κανέναν, επιτίθεται χωρίς να μεμψιμοιρεί. Και ως σχέση δεν καταστέλλεται. Το αναρχικό κίνημα γεννήθηκε μέσα από σχέσεις αμοιβαίας κοινωνικής αλληλοβοήθειας, αναπτύχθηκε και ενέπνευσε με το όπλο της -δίχως προϋποθέσεις και όρους- αλληλεγγύης και αυτό παραμένει το ιδανικό και ο προσανατολισμός του για την κοινωνία που οραματίζεται.

Από το κατειλημμένο έδαφος της Mundo Nuevo δηλώνουμε:

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

Από τα κατειλημμένα κτίρια, που όσο θα απειλούνται από τις φασιστικές δυνάμεις συμβολίζουν ολοένα και περισσότερο με τα απελευθερωμένα από τις δυνάμεις κατοχής των κατασταλτικών δυνάμεων εδάφη, καλούμε όλους: τον κόσμο του αγώνα, τη νεολαία, τους πληβείους, τους φοιτητές και τους μαθητές να μπουν δυναμικά στον αγώνα, σε κάθε κοινωνικό πεδίο για την αναχαίτιση του κύματος της κρατικής καταστολής, για να βγούμε στην αντεπίθεση στη διεκδίκηση ενός κόσμου χωρίς καταπιεστές και καταπιεζόμενους, μια κοινωνία ελευθερίας δικαιοσύνης και ισότητας,

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ, ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/01, 13:00 ΚΑΜΑΡΑ

Κατάληψη Mundo Nuevo


Πορεια Αλληλεγγυης στις Καταληψεις

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13:00 ΚΑΜΑΡΑ

Ξημερώματα παραμονής πρωτοχρονιάς, μπάτσοι με τις ευλογίες του πρύτανη, εκκενώνουν την κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό", ξεκινώντας ουσιαστικά την υλοποίηση έργου, που είχε ήδη ανατεθεί σε εταιρεία από το Σεπτέμβρη του '21.

Aπό τις μαζικές πορείες και συγκρούσεις ενάντια στο νόμο Κ/Χ και στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την κατάληψη της πρυτανείας, τα πεσίματα στους μπάτσους, τις διαφόρων ειδών παρεμβάσεις έως τις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες με ορμητήριο το πολυτεχνείο, γίνεται ξεκάθαρο πως η πάταξη της ανομίας εντός κάθε πανεπιστημιακού χώρου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα κράτους-μπάτσων-πρυτανικών αρχών. Άλλωστε, η εικόνα του campus, στο κέντρο της πόλης οφείλει να είναι αψεγάδιαστη.

Aς το πούμε για ακόμη μια φορά, μιας και οι θεσμικοί φορείς δε φαίνεται να μπορούν να το αντιληφθούν με την πρώτη: Όσο κι αν εντείνουν την καταστολή, όσους χώρους κι αν εκκενώσουν, όσο κι αν κλαίγονται στα τηλεπαράθυρα, όσους/ες συντρόφους/ισσες κι αν θέσουν στο στόχαστρο εμείς θα είμαστε εδώ, στοιχειώνοντας την κοινωνική ειρήνη τους, μετατρέποντας το όνειρο τους για νομιμότητα σε εφιάλτη.

Αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις ως μόνο ένα κομμάτι του αγώνα, που αποκτά σάρκα και οστά μέσα από την πραγμάτωση πολύμορφων δράσεων από τα άτομα που τις απαρτίζουν. Μέσα από τις αφισοκολλήσεις, τις προπαγανδιστικές πορείες, τις συγκρούσεις στους δρόμους, τις άμεσες ενέργειες, τα σαμποτάζ, τις ζυμώσεις και τις συντροφικές σχέσεις, τους αγώνες ενάντια στα κολαστήρια της μισθωτής σκλαβιάς, ενάντια σε κάθε φυλακή, στο διαρκή πόλεμο ενάντια στο οικοδόμημα της κυριαρχίας. Μέσα από τη διάχυση των αναρχικών θεωρήσεων και πρακτικών, τους εξεγερσιακούς σχεδιασμούς, τη σύγκρουση με το υπάρχον στο εδώ και στο τώρα. Κάθε κομμάτι του αγώνα μας συμπληρώνει το μωσαϊκό της ολότητας πάνω στο οποίο τίθεται το στοίχημα της επαναστατικής προοπτικής.

Ό,τι κι αν συμβεί, σε όσες κατασταλτικές κινήσεις κι αν προχωρήσουν πρέπει να γνωρίζουν πως δεν κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω. Συνεχίζουμε…

ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΣΤΙΑ ΑΝΟΜΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΜΠΑΤΣΟΙ-ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ-ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Συνέλευση Αναρχικών Ενάντια στην Κοινωνική Μηχανή

πηγή : https://saekm.espivblogs.net/2022/01/11/porei…


Το στέκι στο βιολογικό κατάληψη θα μείνει ★ Αλληλεγγύη στις καταλήψεις.

Στα μέσα Νοέμβρη (2021) σύντροφοι και συντρόφισσες στην Θεσσαλονίκη, από το εδώ και 34 χρόνια κατειλημμένο στέκι στο βιολογικό, ήρθαν αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με διάφορες "αλλαγές". Γυψοσανίδες απέκλειαν το μισό χώρο του του φουαγιέ του Βιολογικού και κάποιοι τοίχοι (κάποιοι από τους οποίους ήταν του στεκιού) είχαν σημαδευτεί με "Χ", προμηνύοντας την κατεδάφισή τους.

Μετά απο έρευνα στην "Διαύγεια" φάνηκε οτι ανατέθηκε σε εργολαβία (κατασκευαστική εταιρεία Πράξις) στις 16/9/21 έργο ύψους 1.320.600 ευρώ με θέμα: "Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων ισογείου κτηρίου Βιολογίας για της ανάγκες της Σχολής Θετικών Επιστημών". Από τα σχέδια φαίνεται ότι ο χώρος του στεκιού προορίζεται για "αίθουσα αναμονής", κάτι "άκρως απαραίτητο" για τη λειτουργία της σχολής και έτσι οι πρυτανικές αρχές και οι εργολάβοι ανέλαβαν άμεση δράση για την αναδιαμόρφωση των "χρηστικών" χώρων.

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς (31/12/21) κράτος και μπάτσοι προχώρησαν στην εκκένωση του στεκιού, περικυκλώνοντας το χώρο γύρω από το campus και με αυξημένη παρουσία παράλληλα μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. Η εισβολή και το γκρέμισμα των τοίχων της κατάληψης επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί στις 6:00 τα ξημερώματα την συγκεκριμένη ημερομηνία δεδομένου ότι εκείνες τις ώρες δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν κάποια έντονη μορφή αντίστασης.

Η επίθεση απέναντι στο στέκι αλλά και η παρουσία μπάτσων και ασφαλιτών (που παρουσιάζονται τακτικά με σκοπό να φακελώσουν κόσμο και διώχνονται από συντρόφια του στεκιού και των σχημάτων) στον χώρο του ΑΠΘ που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα μόνο τυχαίες δεν είναι. Η εκκένωση του Στεκιού συο Βιολογικό φαίνεται πως αποτελεί βασικό κομμάτι της κρατικής ατζέντας για τον κατασταλτικό σχεδιασμό εντός των πανεπιστήμιων και οχι απλά μια έμπνευση του πρύτανη Παπαϊωάννου.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός παιδείας υπεύθυνος για ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (γνωστό σκουπίδι από χρόνια) Άγγελος Συρίγος στοχοποίησε το στεκι και "υποσχέθηκε" την εκκένωση του για την δημιουργία βιβλιοθήκης χωρίς να χάσει ευκαιρία να αναφέρει ότι δεν απέχουμε πολύ από την εκπλήρωση του διακαούς πόθου του, την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Άλλωστε αυτό αποτελεί συνέχεια μιας διαρκούς προσπάθειας καταστολής των αγώνων και αποστείρωσης των ιδρυμάτων, πρώτα με την θεσμική κατάργηση του ασύλου και πλεον με τις συνεχείς εισβολές μπάτσων όλων των ειδών και την εκκένωση καταλήψεων/εστιών αγώνα, μέσα σε μια περίοδο που φοιτητ(ρι)ες αλλά και όποιος/α αγωνίζεται εντός και εκτός πανεπιστημίου δέχονται ολομέτωπη επίθεση τόσο με την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοίδη (ν.4777) όσο και με το αντεργατικό νομο Χατζηδάκη, το νομοσχέδιο των διαδηλώσεων και την ποινικοποίηση των απεργιών

Το κράτος δείχνει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η αποστείρωση των πανεπιστημίων, των χώρων εργασίας, η αποδυνάμωση και η καταστολή οποιασδήποτε αντίδρασης στους σχεδιασμούς του και φυσικά η εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων αυτού και του κεφαλαίου. Άλλωστε οι σχέσεις των πρυτανικών αρχών με το κράτος και τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς έχουν μακρά ιστορία. Από τις εκκενώσεις των καταλήψεων πανεπιστημιακής ιδιοκτησίας (Terra Incognita, Τερμίτα, Rosa Nera, Βανκούβερ Απάρτμαν, στέκια ΑΣΟΕΕ και Παντείου, κτήριο Γκίνη), τις εισβολές στις εστίες του ΕΚΠΑ αλλά και την μελλοντική πρόσληψη ειδικών μπάτσων (ΟΠΠΙ) εντός των πανεπιστημίων, την θέσπιση πειθαρχικών συμβουλίων μέχρι και την εισβολή αστυνομίας και συλλήψεις σε χώρους του πανεπιστημίου (καταλήψεις πρυτανείας ΑΠΘ (2021), κατάληψη πρυτανείας ΕΜΠ και κάτω Πολυτεχνείο 13/11/20), ακόμα και την κλήση για υποχρεωτική λήψη DNA από τους συλληφθέντες.

Το κατειλημμένο στέκι στο Βιολογικό διαχρονικά έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς, πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου τα τελευταία 34 χρόνια για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχει στεγάσει συλλογικότητες και ομάδες, ανοιχτές συνελεύσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις με πληθώρα θεματικών αναρχικού/αντιεξουσιαστικού περιέχομενου, ενώ αποτελεί επίσης έναν από τους βασικότερους χώρους έκφρασης της diy και πανκ κουλτούρας. Είναι προφανές ότι ένας κατειλημμένος χώρος, ιστορικής σημασίας σαν το στέκι στο βιολογικό, αποτελει ανάχωμα στα σχέδια του κράτους και των πρυτανικών αρχών για την επιβολή του δόγματος νόμος και τάξη εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την μετατροπή τους σε αποστειρωμένα κολλέγια ελέγχου και πειθάρχησης.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς την κατάληψη του στεκιού στο Βιολογικό και ως καταληψίες οι ίδιοι και οι ίδιες του παλιού βιβλιοπωλείου στο ΕΜΠ - κατάληψη Παπασωτηρίου αντιλαμβανόμαστε την αξία της ύπαρξης τέτοιων χώρων εντός της σαπίλας του πανεπιστημιου.

Για εμάς, αυτοί οι χώροι είναι χώροι ελευθερίας, που απορρίπτουν τις έννοιες της ιεραρχίας, της ιδιοκτησίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης και που δείχνουν έμπρακτα ότι η εναντίωση σε κάθε εξουσία δεν είναι κάτι ουτοπικό αλλά πραγματοποιήσιμο μέσα από το χτίσιμο σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ μας.

Μπάτσοι, πρυτάνεις, επενδυτές: κάτω τα ξερά σας από τα στέκια και τις καταλήψεις. Είναι εστίες αγώνα και θα ματώσετε για να τις πάρετε...

Ενάντια σε παλιές και νέες πειθαρχήσεις: κοινότητες αγώνα - στέκια - καταλήψεις

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

13/1 μικροφωνική στον κατειλημμένο Παπασωτηρίου 12:00

14/1 μικροφωνική συγκέντρωση στο Μοναστηράκι 19:00

15/1 πανελλαδική πορεία στην Θεσσαλονίκη 13:00 Καμάρα

Αυτόνομο Σχήμα Ηλεκτρολόγων ★ autonomohmmy.espivblogs.net

ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Δευτέρα στις 14:30 στον κατειλημμένο Παπασωτηρίου

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/86473/


Τα 34 χρόνια του Βιολογικού είναι κομμάτι του πλούτου, της ιστορίας, του παρόντος και του μέλλοντος του κινήματος της Θεσσαλονίκης

Εκτός από την λογική, υπάρχει και το όνειρο

(σύνθημα γραμμένο στον τοίχο του Στεκιού του Βιολογικού από την πρώτη ομάδα που κατέλαβε τον χώρο το 1988)

Η περίοδος που διανύουμε είναι ίσως η πιο πυκνή και σημαντική των τελευταίων δεκαετιών. Είναι η περίοδος όπου μια άνευ προηγουμένου υγειoνομική κρίση έχει επιταχύνει μια υφέρπουσα οικονομική κρίση που όλοι περίμεναν. Μία κρίση με τέτοιο βάθος και έκταση που έχει καταφέρει να γονατίσει τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες, φανερώνοντας τις εγγενείς αδυναμίες τους στα μάτια των λαών.

Αποδυναμωμένα συστήματα υγείας από την χρόνια κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων, ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αδύναμες επιχειρήσεις που κατεβάζουν στόρια, μαζικές απολύσεις σε όλους τους κλάδους. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού που αναγκάστηκαν να δουλέψουν σε καθεστώτα γαλέρας χωρίς επιδόματα και καμία πρόνοια, μαθήτριες και μαθητές που στοιβάζονται σε σχολικές αίθουσες χωρίς τις βασικές προδιαγραφές και δέχονται ανελέητη καταστολή αν τολμήσουν να ζητήσουν τα αυτονόητα. Εκατομμύρια άνεργοι, όσοι είναι τυχεροί και εργάζονται το κάνουν με όλο και πιο μικρό μισθό και με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που υποβαθμίζονται και κατακλέβονται και ο καθένας καλείται πλέον να επενδύσει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές, κοιτώντας μονάχα τον εαυτό του ή την οικογένειά του.

Πράγματι η υγειονομική κρίση φανέρωσε αυτό που γνωρίζαμε καλά και πλέον δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Πως ο καπιταλισμός ενδιαφέρεται μόνο για την αναπαραγωγή του και όχι για τα σώματα των εργατών που καταπίνει στην διαδικασία της συσσώρευσης του κέρδους. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ύφος του απογοητευμένου πατέρα, μας προειδοποιεί, πως εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκε η οικονομία από τον κορονοϊό, η ύφεση που χτυπάει την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, είναι πολύ μεγαλύτερη από την ύφεση του 2009, από την οποία φυσικά δεν έχουμε ανακάμψει ακόμα. Φυσικά, όπου ακούμε οικονομική ύφεση, πρέπει να είμαστε αρκετά ψιλιασμένοι ώστε να βλέπουμε πίσω από τις λέξεις,το τι πραγματικά εννοούν όταν μιλάνε για πακέτα στήριξης, δανεισμό και επίβλεψη. Μιλάνε λοιπόν για νέα μνημόνια, νέο κύκλο αίματος, που θα αποπληρωθεί από τα φτωχά και λαϊκά στρώματα, από εργαζόμενες και εργαζόμενους στην επισφάλεια, από ανθρώπους που ζουν μήνα με τον μήνα.

Να είμαστε λοιπόν ειλικρινείς. Η κρίση που ήδη βιώνουμε, παρέα με την καπιταλιστική αναδιάρθρωση θα μπήξει βαθύτερα το μαχαίρι στη πλάτη της εργατικής τάξης. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αλλά και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αφήνει απλήρωτες τις υπερωρίες, φακελώνει τα σωματεία, καταργεί ουσιαστικά την απεργία και το σταθερό ωράριο εργασίας, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, η αύξηση του κόστους ζωής, οι επενδύσεις που ρημάζουν το περιβάλλον συναποτελούν τη δυστοπία που ονομάζουν ανάπτυξη. Βέβαια, οι κυβερνώντες έχουν ήδη φροντίσει να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε μορφή αντίστασης εμφανιστεί. Το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την αναγκαστική δήλωση "υπεύθυνου πορείας", τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται για αστυνομικό εξοπλισμό, οι συνεχείς προσλήψεις αστυνομικών και δημιουργία στοχευμένων ομάδων καταστολής , η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, η κατά το δοκούν άσκηση του νόμου για την δημόσια υγεία (περιορισμός συγκεντρώσεων λόγω covid), είναι μερικά από τα αποτρεπτικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος των κυβερνήσεων στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Η προστασία του Κεφαλαίου και της "ιδιωτικής επιχειρηματικότητας" με κάθε κόστος και μέσο. Οι πυλώνες του σύγχρονου Κράτους, η Ανάπτυξη και το Κέρδος, έχουν τα δίδυμα αδερφάκια τους, την Συναίνεση και την Καταστολή για να τους ανοίγουν τον δρόμο. Η Συναίνεση κατασκευάζεται με τις εθνικιστικές κορώνες των κυβερνώντων για την τουρκική επιθετικότητα και τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών, αλλά και με μία ανέξοδη, ανορθολογική, νεοφιλελεύθερη, αντιεπιστημονική και ακίνδυνη για το σύστημα, ρητορική που ξεκινά και τελειώνει στην άρνηση του εμβολιασμού, στρέφοντας την κοινωνική οργή σε ατομικές λύσεις. Όπου βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί η Συναίνεση επιστρατεύεται η Καταστολή.

Οι ασκήσεις καταστολής που είδαμε σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, από τις συγκεντρώσεις για τον Δημήτρη Κουφοντίνα μέχρι τις συγκεντρώσεις υγειονομικών, δασκάλων, προσφύγων στέλνουν ένα σαφές μήνυμα.

Χτυπάνε προς το παρόν τα κομμάτια που διαμαρτύρονται και έχουν να επιδείξουν πιο μαχητικά χαρακτηριστικά αλλά στο σύντομο μέλλον θα στραφούν ενάντια σε όλο τον λαό και την εργατική τάξη. Το μήνυμα έχει αποδέκτες προς πάσα κατεύθυνση. Αν τα χημικά και τα γκλοπ μιλάνε απευθείας στους αγωνιζόμενους, η καταστολή (με κάθε μορφή) απευθύνει, σε όποιον τολμήσει και σκέφτεται να αγωνιστεί, το μήνυμα πως θα είναι ο επόμενος, ενώ παράλληλα χαϊδεύει τα αυτιά του πιο συντηρητικού ακροατηρίου, κάνοντας πάντα την βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο και το κράτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, η υλοποίηση του σχεδίου των εκκενώσεων καταλήψεων αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά στοιχήματα της ΝΔ εν όψει της ταυτόχρονης όξυνσης της καπιταλιστικής επίθεσης. Για το κράτος, οι εκκενωμένες καταλήψεις δεν είναι ζήτημα γοήτρου, είναι κίνηση ουσίας που στοχεύει στην αποδυνάμωση του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού κινήματος, μίας κοινωνικής δύναμης που μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην αναβάθμιση των κοινωνικών αντιστάσεων μπροστά στα άμεσα σχέδια του κεφαλαίου.

Σύντομα τα χημικά και τα γκλοπ της αστυνομίας θα φύγουν από τους αναρχικούς και τις καταλήψεις, από τους κομμουνιστές και τα σωματεία και θα απλωθούν σε εκείνες και εκείνους που θα διεκδικούν τα αυτονόητα, θα διεκδικούν δικαίωμα στην στέγαση, στην περίθαλψη, στην τροφή, στην μόρφωση, στο ρεύμα.

Απλώνονται ήδη στους ανθρώπους που διαμαρτύρονται επειδή διώχνονται από τα σπίτια τους από τις τράπεζες, στους ανθρώπους που θα ζητούν πληρωμένες υπερωρίες και στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που θα ζητούν να εργάζονται 8ωρα και όχι 10ωρα και 12ωρα, σε όσους και όσες θα βρεθούν στον δρόμο για να αντισταθούν στην καταστροφική επέλαση του κεφαλαίου πάνω και ενάντια στη φύση και στον άνθρωπο (κι η λίστα είναι μακρά). Είναι λοιπόν καιρός να αφήσουμε πίσω μας την συγκρατημένη απαισιοδοξία και να περάσουμε στα σχέδια οργάνωσης και αντεπίθεσης.

Οι καταλήψεις στέγης, οι πολιτικές καταλήψεις και τα κατειλημμένα στέκια σε πανεπιστημιακούς χώρους ενοχλούν. Ενοχλούν γιατί καταργούν την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας και προτάσσουν την συμβίωση, προωθούν την κατάργηση της ιεραρχίας στις ανθρώπινες σχέσεις και χτίζουν δεσμούς αλληλεγγύης και κατανόησης.

Έκτος όμως από την πολιτικοποίηση μέσα στην καθημερινότητα, τα στέκια και οι καταλήψεις αποτελούν πολιτικούς χώρους όπου μέσα τους - στις περίπου 4 δεκαετίες που το καταληψιακό κίνημα υπάρχει στον ελλαδικό χώρο-, χιλιάδες άνθρωποι πολιτικοποιήθηκαν, ζυμώθηκαν και ενσωματώθηκαν εν τέλει σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε ανταγωνιστικό κίνημα.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το κράτος έχει αυτό το μένος απέναντι τους. Γιατί όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για την εκμετάλλευση κτηρίων που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και στην φθορά του χρόνου, οι εκμεταλλευόμενοι ξέρουν ότι η μόνη εκμετάλλευση που υφίσταται είναι αυτή του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στον εργαζόμενο λαό.

Από τις 31 Δεκέμβρη, μετά από αστυνομική εισβολή, γκρεμίστηκαν οι τοίχοι που όριζαν τον χώρο που γενιές και γενιές συντρόφων και συντροφισσών της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας γνώριζαν ως "Στέκι στο Βιολογικό".

Οι πρυτανικές αρχές με προϊστάμενο τον αρχιρουφιάνο Παπαιωάννου επέλεξαν να χτυπήσουν ένα στέκι εντός του πανεπιστημιακού ασύλου με το πρόσχημα της εκμετάλλευσης του χώρου στον οποίο βρίσκεται το στέκι επί 34 συναπτά έτη.

Την Τετάρτη 12 Ιανουάριου στις 6 το πρωί ένα τσούρμο από ασφαλίτες με κάλυψη διμοιριών των ΜΑΤ εκκένωσαν και την νέα κατάληψη που πραγματοποίησαν άτομα από την συνέλευση αλληλεγγύης στο στέκι στο Βιολογικό (σε ένα ισόγειο κτίσμα στο κτίριο του Χημικού) ωστόσο ο κόσμος που βρίσκονταν μέσα αντιστάθηκε με αποτέλεσμα να υπάρξει ρίψη χημικών και κρότου λάμψης μέσα στον κλειστό χώρο.

Τα 15 άτομα που υπήρχαν στον χώρο προσήχθησαν και εν τέλει συνελήφθησαν, ενώ περνάν από αυτόφωρο αύριο, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Τα αντανακλαστικά του κινήματος ήταν άμεσα με συγκέντρωση στην Ροτόντα και έπειτα με ολιγόωρη κατάληψη της κοσμητείας της σχολής θετικών επιστημών.

Το Στέκι στο Βιολογικό όπως και όλες οι εκκενωμένες καταλήψεις, υπήρξαν, η καθεμία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χώροι όπου άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνήσουν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν χωρίς την εμπορευματική διαμεσολάβηση, χώροι όπου άνθρωποι μπορούσαν να συναντήσουν αγώνες για την κάλυψη των αναγκών τους, για το σταμάτησμα του φασισμού, της κρατικής καταστολής, της καπιταλιστικής επίθεσης.

Έχουμε αγώνες μπροστά μας να δώσουμε, ταξικούς και πολιτικούς αγώνες, βρίσκοντας τις αιχμές εκείνες που συνδέουν την κάθε καταπίεση, την κάθε ανάγκη που δε καλύπτεται, την κάθε άρνηση με μία άλλη, και να κατανοήσουμε μαζί με την τάξη μας, την κοινή ρίζα των προβλημάτων μας.

Είναι ο αγώνας της υπεράσπισης των καταλήψεων, την ίδια στιγμή που η αστεγία στην Ελλάδα πλησιάζει "κόκκινα" επίπεδα.

Είναι ο αγώνας των μεταναστών για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, την ίδια στιγμή που οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια έχουν φτάσει στα ύψη.

Είναι ο αγώνας για ελεύθερη και ποιοτική πρόσβαση στην Υγεία, για στελέχωση και ενίσχυση του ΕΣΥ, για να σταματήσουν να λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα οι κλινικάρχες.

Είναι ο αγώνας των μαθητών για αξιοπρεπείς συνθήκες μάθησης και μόρφωσης, την ίδια ώρα που επιβραβεύεται η αριστεία των απατεώνων και των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών.

Είναι οι περιβαλλοντικοί αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που οι φυσικοί πόροι πωλούνται κοψοχρονιά σε μεγάλες εταιρίες παραγωγής ενέργειας.

Είναι ο διαρκής αντιφασιστικός αγώνας που δεν τελείωσε με μία «μετριασμένη» δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, μιας και το κεφάλαιο ήδη ετοιμάζει τους συνεχιστές τους.

Είναι ο αντιπολεμικός, αντιμιλιταριστικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας που θα μπλοκάρει την πολεμική προετοιμασία, που θα σταματήσει την σταδιακή μετατροπή της περιοχής σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση, που θα επιβάλει την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς και θα οξύνει την ταξική πάλη αλλά και τον πόλεμο στους πολεμοκάπηλους καπιταλιστές και εθνικιστές.

Είναι η επανασύσταση των εργατικών σωματείων, των τοπικών πρωτοβουλιών στις γειτονιές που θα παλέψουν για αυξήσεις στους μισθούς, για εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για μπλοκάρισμα των ανατιμήσεων. Που θα χτίσουν από κοινού την αυτοάμυνα και την αντεπίθεση της εργατικής τάξης και του λαού απέναντι στα νεά βάρη που θέλουν να μας φορτώσουν στις πλάτες, στην απέραντη φτώχεια, στην καταστολή, στην ανεργία.

Δε θα παραβλέψουμε τις όποιες πολιτικές και τακτικές διαφωνίες έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια μέσα στο ανταγωνιστικό κίνημα αλλά θέλουμε να τις αντιληφθούμε ως πλούτο που κριτικά και αυτοκριτικά θα χρησιμοποιήσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται. Ξέρουμε καλά πως ο δρόμος που έχουμε να βαδίσουμε είναι μακρύς και δύσβατος και κανένας δεν θα μπορέσει να τον περπατήσει μόνος του μέχρι τέλους.

Σ' αυτό το δρόμο θα παλέψουμε ως τάξη αλλά και ως κίνημα με όσους και όσες αντιλαμβάνονται με αυτούς τους όρους την εξέλιξη του αγώνα, αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου αντιεξουσιαστικού και κομμουνιστικού, ενός κόσμου χωρίς τάξεις, εκμετάλλευση και καταπίεση. Γιατί ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό είναι αγώνας για επιβίωση και όχι ιδεολογικό φετίχ.

Με Οργάνωση στη Βάση και Ενότητα στη Δράση χτίζουμε ταξικά αναχώματα απέναντι στην κρατική καταστολή.

Τα 34 χρόνια του Στεκιού του Βιολογικού, του χώρου στον οποίο ήρθαν κοντά, ζυμώθηκαν, πολιτικοποιήθηκαν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και ιδεολογικών αναφορών είναι κομμάτι της ιστορίας του κινήματος στη Θεσσαλονίκη.

Και η ιστορία μας είναι ο πλούτος μας αλλά και απαραίτητο συστατικό του παρόντος και του μέλλοντός μας.

Να βάλουμε φρένο στις επιθετικές στρατηγικές του κράτους απέναντι στην κοινότητα των καταλήψεων.

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στηρίζουμε την συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 13/1 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και την διαδήλωση υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό το Σάββατο 15/1 στις 13.00 στην Καμάρα.

Ταξική αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (Ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)


Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις & υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΟΤΟΣ ΣΤΗ ΣΙΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗΣ

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΞΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ 111


34 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Στις 18 Νοέμβρη 2021 παρατηρούνται αλλαγές στο φουαγιέ του κτηρίου του Βιολογικού, καθώς τοποθετούνται γυψοσανίδες στο χώρο και σημαδεύονται τοίχοι -ένας εκ των οποίων του στεκιού- υποδεικνύοντας την επικείμενη κατεδάφισή τους. Έρευνα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταδεικνύει ανάθεση εργολαβίας έργου με θέμα: "Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων ισογείου κτηρίου βιολογίας, για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε". Το εν λόγω έργο φτάνει το ύψος των 1.320.600€ και στην πραγματικότητα προβλέπει την μετατροπή του Στεκιού στο Βιολογικό σε αίθουσα αναμονής, ενώ θα πρέπει να παραδοθεί μέσα σε 16 μήνες από την ημερομηνία ανάρτησης-υπογραφής της συμφωνίας.

Τα ξημερώματα της 31/12 μπάτσοι εισβάλλουν στο στέκι, βανδαλίζουν το χώρο, καταστρέφοντας ό,τι βρουν στο διάβα τους, σπάζοντας έπιπλα και σκίζοντας βιβλία και άλλο αρχειακό υλικό, ενώ δημιουργούν κλοιό γύρω από τα πανεπιστήμια για να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη κατεδάφιση όλων των τοίχων του Στεκιού από τα συνεργεία. Είναι προφανές ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή της εκκένωσης. Σε μία συνθήκη που η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας οδηγεί σε δεκάδες θανάτους κάθε μέρα, αυτό που επιλέγει να «πουλήσει» η κυβέρνηση στους εν δυνάμει ψηφοφόρους της είναι για ακόμα μία φορά η καταστολή. Ταυτόχρονα, το κράτος εκμεταλλεύτηκε την απουσία των φοιτητ(ρι)ών από τα πανεπιστήμια λόγω των γιορτών προκειμένου να χτυπήσει μία από τις μακροβιότερες δομές του κινήματος της πόλης, η οποία έχει αποτελέσει ορμητήριο πολλών αγώνων.

Άλλωστε το δόγμα της τάξης και της ασφάλειας ήταν ο βασικός πυλώνας της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης, και φαίνεται ότι θα παραμείνει ο ίδιος τώρα που ξεκινάει η επόμενη. Κομμάτι αυτής της στρατηγικής αποτελεί και η επίθεση στους κατειλημμένους χώρους, παίρνοντας φυσικά τη σκυτάλη από τους σοσιαλδημοκράτες διαχειριστές της εξουσίας, που πραγματοποίησαν πάνω από 25 εκκενώσεις πολιτικών και στεγαστικών καταλήψεων μέσα σε μια τετραετία. Έτσι, ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ έχουμε το περίφημο «τελεσίγραφο» στις καταλήψεις διά στόματος του τότε υπουργού Προ.Πο. Μ. Χρυσοχοϊδη, με ορίζοντα το Δεκέμβρη του 2019 (κάτι που προφανώς δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν). Ο νέος υπουργός συνεχίζει το ίδιο έργο, κι έτσι στη Θεσσαλονίκη, πέρα από το Στέκι στο Βιολογικό, αντίστοιχες ενέργειες δρομολογούνται και για την κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ, ενώ 1.5 χρόνο πριν εκκενώθηκε και η κατάληψη TerraIncognita.

Πέρα από την γενικότερη επίθεση στον κόσμο του αγώνα και τις υποδομές του, και την καλλιέργεια φόβου ενόψει οποιασδήποτε προσπάθειας αντίστασης, παρατηρούμε ότι το τελευταίο διάστημα το κράτος και οι πανεπιστημιακές αρχές στοχοποιούν ακόμα πιο έντονα τους κατειλημμένους χώρους που είναι υπό την "ιδιοκτησία" του ΑΠΘ. Η εκκένωση της Terra και του Βιολογικού δεν μπορούν να ιδωθούν αποκομμένες από την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει ως τελικό στόχο την περαιτέρω προώθηση ταξικών φραγμών, την ιδιωτικοποίηση (και) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της αγοράς. Εν μέσω υγειονομικής κρίσης και ενώ οι σχολές έμειναν κλειστές επί 1.5 χρόνο, ψηφίστηκαν 5 "εκπαιδευτικά" νομοσχέδια και υπήρξε έντονη προσπάθεια ενίσχυσης της φύλαξης και αποστείρωσης των πανεπιστημίων, με αποκορύφωμα την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία αποτράπηκε προσωρινά από το δυναμικό κύμα αγώνων των φοιτητ(ρι)ών την άνοιξη του '21, αλλά εξαγγέλθηκε ξανά αυτές τις μέρες.

Το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που οι σχολές άρχισαν να λειτουργούν ξανά έχοντας μειωμένο προϋπολογισμό (αναντίστοιχο των μεγάλων αναγκών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ελλείψεις αιθουσών διδασκαλίας, με παντελή απουσία μέτρων προστασίας της υγείας φοιτητριών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων και με μηδενικές προσλήψεις επιπλέον διδακτικού και διοικητικού προσωπικού), οι πρυτανικές αρχές, με τις "πλάτες" και τις ευχές του κράτους και των αφεντικών, σπαταλούν τους πόρους τους όχι για τη βελτίωση των όρων φοίτησης και εργασίας όσων κινούνται στο πανεπιστήμιο, αλλά για κατασταλτικές ενέργειες όπως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και η παραχώρηση εργολαβιών εκατομμυρίων για το κλείσιμο ενός απελευθερωμένου χώρου, είναι ενδεικτικό της κατεύθυνσης που προωθείται για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το ότι μέσα στο Δεκέμβρη το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση 10.000.000€ για την κάλυψη "δαπανών ασφάλειας" σε ΑΕΙ, ούτε ότι σε ένα από τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πέρυσι προβλέπεται η εγκατάσταση μέσων επιτήρησης με λήψη και καταγραφή εικόνας και ήχου (κάμερες), και αισθητήρων ανίχνευσης κίνησης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ. Τη βδομάδα μάλιστα πριν την εκκένωση του Στεκιού, υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποδοχή δωρεάς από εφοπλιστική οικογένεια για την εγκατάσταση τουρνικέ στο ΑΠΘ. Το ίδιο προβλέπεται για την είσοδο και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, με τη μέθοδο της δωρεάς να επιλέγεται σε ακόμα τρία, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Παράλληλα, όποτε εκκενώνει μία κατάληψη, το κράτος προσπαθεί να αποσπάσει κοινωνική νομιμοποίηση πλασάροντας συχνά το ίδιο παραμύθι: «οι καταληψίες/μειοψηφίες/αντιεξουσιάστριες είναι οι κακοί που δημιουργούν εστίες ανομίας και στερούν από το κοινωνικό σύνολο κάποια δομή που το καλό κράτος θέλει να αξιοποιήσει προς όφελος όλων». Είναι να απορεί κανείς πώς μπορεί ακόμα να χρησιμοποιείται αυτή η ρητορική, τη στιγμή που υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως τα παραπάνω αποτελούν ένα γιγαντιαίο ΨΕΜΑ. Αρκεί να δούμε την ιστορία των καταλήψεων που εκκενώθηκαν μόνο στην πόλη μας:

Η Κατάληψη Δέλτα δημιουργήθηκε από τον κόσμο που συμμετείχε στους φοιτητικούς αγώνες του 2006-07 και αποτέλεσε χώρο στέγασης φοιτητών και μη, ενώ εντός της λάμβανε χώρα πλήθος δραστηριοτήτων όπως αυτομορφώσεις, συλλογικές κουζίνες και συνελεύσεις. Εκκενώθηκε τον Ιούνιο του 2012 «για να αξιοποιηθεί ως φοιτητική εστία». Δέκα χρόνια αργότερα παραμένει άδεια, ενώ χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά νοίκια.

Το Ορφανοτροφείο καταλήφθηκε το 2005 έπειτα από πέντε χρόνια που αφηνόταν να ρημάζει. Λειτουργεί ως στεγαστική κατάληψη σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση χιλιάδων ντόπιων και μεταναστριών. Εκκενώνεται το 2011 και ανακαταλαμβάνεται το 2015, την περίοδο που χιλιάδες μετανάστες προσπαθούσαν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και κατέληγαν να εγκλωβίζονται στον Ελλαδικό χώρο χωρίς καμία πρόνοια. Λειτούργησε ως στεγαστική κατάληψη μεταναστριών για ένα χρόνο. Εκκενώνεται και κατεδαφίζεται -για να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί- μαζί με δύο ακόμα στεγαστικές καταλήψεις τον Αύγουστο του 2016, με την πρόφαση ότι θα μετατραπεί σε κέντρο αποκατάστασης. Έξι χρόνια μετά παραμένει άδειο.

Η Κατάληψη TerraIncognita καταλαμβάνεται το 2004. Εντός της πραγματοποιείται πλήθος πολιτικών διαδικασιών και εκδηλώσεων, στεγάζονται υποδομές του κινήματος όπως τυπογραφείο, βιβλιοθήκη και γυμναστήριο και αποτελεί έδρα αναρχικών ομάδων. Εκκενώνεται τον Αύγουστο του 2020, ενώ μέχρι σήμερα το κτίριο παραμένει άδειο.

Σε μία περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση βαθαίνει, πριν καν προλάβουμε να πάρουμε ανάσα από τις συνέπειες που είχε στις ζωές μας την περασμένη δεκαετία, οι καταλήψεις αποτελούν απαραίτητες δομές όχι μόνο για την οργάνωση του αγώνα ενάντια σε κάθε εξουσία, αλλά και για την ίδια μας την επιβίωση. Το Στέκι στο Βιολογικό λειτουργούσε ως ένας ζωντανός κατειλημμένος χώρος τα τελευταία 34 χρόνια, περικλείοντας στο εσωτερικό του συνελεύσεις, ομάδες, ανθρώπους και εγχειρήματα που άνθησαν εκεί μέσα, όχι πάντα με τις ίδιες πολιτικές αφετηρίες: αρνητές στράτευσης και οικολόγους, αναρχικούς και πάνκηδες, μαθήτριες, φοιτητικές πολιτικές ομάδες, και κινηματικές συλλογικότητες της πόλης.

Στο Βιολογικό έχουν γίνει αμέτρητες συναυλίες συγκροτημάτων από κάθε γειτονιά της πόλης μέχρι κάθε γωνιά του πλανήτη, προωθώντας την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την αντικουλτούρα, και αποτελώντας σημείο συνάντησης χιλιάδων ανήσυχων φωνών διαφορετικών γενεών, αλλά και μία από τις πρώτες επαφές με το "χώρο" για πολλούς και πολλές από εμάς. Στο στέκι έχουν στεγαστεί πολιτικές εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και διαδικασίες οργάνωσης πολύμορφων αγώνων και δράσεων. Το Στέκι στο Βιολογικό έως σήμερα αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί μια εστία αντίστασης των από τα κάτω, μια διαφορετική σύνδεση των φοιτητριών και των καταπιεσμένων με τον χώρο των πανεπιστημίων, όπου δομούνται σχέσεις ελευθερίας, μακριά από κάθε είδους διαχωρισμούς και εμπορευματοποίηση -σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερα αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύματα. Ένα σημείο συνάντησης χιλιάδων αγωνιζόμενων από κάθε γωνιά του πλανήτη, που διεκδικούν καλύτερους όρους ζωής. Και ως τέτοιο θα το υπερασπιστούμε.


ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

10, 100, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ Σ'ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΓΕΝΑΡΗ, 13:00, ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά / anatolika.espivblogs.net


ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Τα τελευταία γεγονότα με το Στέκι στο Βιολογικό και την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ

Παραμονή πρωτοχρονιάς, 31/12/2021, το κράτος, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και την κοσμητεία της ΣΘΕ, αποφασίζει να εκκενώσει το Στέκι στο Βιολογικό. Έτσι ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών αποκλείουν κάθε πιθανή είσοδο στο χώρο του κάμπους, την ωρα που ασφαλίτες μπαίνουν στο στέκι και μαζί με την εργολαβική εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί το έργο από το ΑΠΘ, το καταστρέφουν ολοκληρωτικά. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας, σε μια χρονική περίοδο μάλιστα, που τα αρνητικά ρεκόρ στον τομέα της πανδημίας διαδέχονται το ένα τ 'άλλο, μας κάνει ξεκάθαρο ότι η καταστολή των αγώνων και η προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε φωνές αντίστασης θα είναι πάντα ψηλά στην ιεραρχία της ατζέντας της κρατικής πολιτικής. 12 μέρες μετά οι αστυνομικές δυνάμεις εισβάλουν ξανά με σκοπό την εκκένωση της καινούριας κατάληψης στο πάρκινγκ της Χημείου που έγινε ως απάντηση για την εκκένωση "στέκι στο Βιολογικό". Απολογισμός: 15 συλλήψεις και ένας εκ νέου σπασμένος χώρος από τα ΜΑΤ.

Ταυτόχρονα εντός της ΑΣΟΕΕ, η ΟΠΚΕ συλλαμβάνει 6 φοιτητές με την δικαιολογία ότι γκρεμίζουν τοίχους για την ανέγερση "αντιεξουσιαστικού στεκιού". Η αλήθεια απέχει πολύ από αυτά που μας λέει η ΕΛΑΣ και τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ μες στις γιορτές αποφάσισε να χτίσει έναν τοίχο σε έναν διάδρομο που άραζε αρκετός κόσμος, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως το πανεπιστήμιο για αυτούς αποτελεί έναν αποστειρωμένο χώρο για την εργατική μας επιμόρφωση που δεν χωράει τις πραγματικές μας ανάγκες. Όλα αυτά στον απόηχο της συγκάλυψης παιδεραστή-τοκογλύφου καθηγητή ο οποίος συνέχισε το "καθηγητικο του έργο" παρά τις όποιες καταγγελίες σε βάρος του.

Τι είναι όμως το στέκι στο βιολογικό και τι σημαίνουν για εμάς οι καταλήψεις;

Το στέκι στο βιολογικό αποτελεί την μακροβιότερη κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Στα 34 χρόνια ύπαρξης του, πλήθος αγωνιστριών έχουν στεγάσει σε αυτό τις επιθυμίες του, την πολιτική τους δράση μέσω της αυτο-οργάνωσης. Αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της κατάληψης του στεκιού είναι οι αντι-εμπορευματικοί όροι έκφρασης και το DIY. Εκτός των άλλων, το στέκι στο Βιολογικό είναι ένας χώρος όπου έχουμε περάσει όμορφες στιγμές, από τις αμέτρητες μουσικές (και όχι μόνο) εκδηλώσεις που έχει στεγάσει, μέχρι και το καθημερινό μας πέρασμα και τις ξέγνοιαστες κουβέντες μας μέσα σε αυτόν.

Οι καταλήψεις, εν γένει, ανέκαθεν αποτελούν έναν βραχνά στο στήθος για την απέναντι πλευρά, μια τροχοπέδη απέναντι στη καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην εξαθλίωση και την μιζέρια που επιβάλλουν στην ζωή μας, κράτος και κεφάλαιο. Είναι οι ζωντανοί χώροι όπου βρισκόμαστε, συζητάμε, συλλογικοποιούμαστε. Αποτελούν ένα σημαντικό μέσο πάλης στα χέρια καταπιεσμένων ατόμων, φοιτητριών, εργαζόμενων, στα χέρια όσων ονειρεύονται έναν κόσμο διαφορετικό, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την ελευθερία. Στα δικά μας μάτια, οι καταλήψεις δεν αποτελούν νησίδες ελευθερίας μέσα στον κρατικό και καπιταλιστικό αλλά ένα εφαλτήριο κοινωνικών αγώνων.

Και ακριβώς όλα αυτά είναι που τους ενοχλούν. Δεν μας κάνει καμιά εντύπωση το ότι βλέπουμε την πολιτική του κράτους σε ότι αφορά κατειλημμένους χώρους να επεκτείνεται πλέον και εντός του πανεπιστημίου και να υιοθετείται από πρυτάνεις και κοσμήτορες. Δεν εκπλησσόμαστε που το πανεπιστήμιο του ΑΠΘ θέλησε να αντικαταστήσει την ζωντάνια και την κινητικότητα που χαρακτηρίζει το στέκι του βιολογικού και να φέρει σε αυτό την αποστείρωση και την εντατικοποίηση που διέπει άλλωστε και τους περισσότερους χώρους εντός του campus. H εκπαιδευτική αναδιάρθρωση μετά από τόσα και τόσα νομοσχέδια, που είχαν ως κερασάκι τον νόμο 4777, φαίνεται πως πλέον περνάει μέσα από τις εκκενώσεις των καταλήψεων εντός του πανεπιστημίου και την μετατροπή των περισσότερων χώρων του ΑΠΘ, είτε αυτοί είναι υπό κατάληψη, είτε αποτελούν δημόσιους χώρους ( όπως για παράδειγμα το τρίγωνο του πολυτεχνείου) σε χώρους εργασίας και διαβάσματος. Χώρους δηλαδή «απολύτως παραγωγικούς» στην δικιά τους λογική και κοσμοθεωρία, όπου το αυριανό εργατικό δυναμικό όχι απλά δεν προβληματίζεται, δεν συζητά, δεν συλλογικοποιείται αλλά προετοιμάζεται εντατικά για την «αρένα» της αγοράς εργασίας στην οποία αναπόφευκτα θα οδηγηθεί.

Κανένας μπάτσος στο κάμπους

Σε αυτούς τους χώρους λοιπόν , της ελευθερίας και του αγώνα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε φαινόμενα καταστολής. Το κράτος επέλεξε, καθόλου τυχαία, να εκκενώσει το βιολογικό σε μια περίοδο όπου ο κόσμος του κινήματος είχε μειωμένα αντανακλαστικά και οι πανεπιστημιακοί χώροι, με τις σχολές κλειστές λόγω εορτών, ήταν έρημοι. Μετά την ψήφιση του νόμου 4777, πριν λίγους μήνες, βλέπουμε το κράτος να προσπαθεί να δημιουργήσει και να παρουσιάσει μια κανονικότητα της ύπαρξης της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, μια κατάσταση στην οποία οι μπάτσοι θα μπαινοβγαίνουν στο campus σαν να μην τρέχει τίποτα.

Υπερασπιζόμαστε τα στέκια και τις καταλήψεις, εναντιωνόμαστε στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Εμείς απέναντι σε αυτή την κατάσταση και την νέα πραγματικότητα που προσπαθεί να μας επιβληθεί δεν μπορούμε παρά να σταθούμε απέναντι και να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο στέκι στο βιολογικό. Θεωρούμε πως κάθε κατειλημμένο στέκι εντός του campus του ΑΠΘ είναι ακριβώς οι τόποι ΄που στεγάζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, οι χώροι μέσα από τους οποίους προσπαθούμε να αντισταθούμε στην υποτίμηση των ζωών μας που μας επιβάλλεται συνεχώς, αλλά και μικρές ανάσες ελευθερίας και ξεγνοιασιάς απέναντι στο άγχος, το στρες, την κούραση που αντιμετωπίζει καθημερινά καθεμιά από εμάς. Μέσα σε μια εποχή όπου δεχόμαστε πόλεμο σε όλους τους τομείς μέσω αντιδραστικών εκπαιδευτικών, εργασιακών και άλλων νομοσχεδίων ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε εκκένωση ή απόπειρα εκκένωσης των χώρων μας. Κράτος, μπάτσοι και πρυτάνεις σας κάνουμε για άλλη μια φορά σαφές ότι τα στέκια θα παραμείνουν ως έχουν, οι χώροι και οι τόποι δηλαδή όπου μέσα από αδιαμεσολάβητες και οριζόντιες διαδικασίες θα αντιστεκόμαστε σε κάθε πτυχή αυτής της υποτίμησης, οι χώροι όπου οι έννοιες τη αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, του συλλογικού τρόπου σκέψης θα συνεχίσουν να ανθίζουν.

Δείχνουμε αλληλεγγύη στο στέκι στο Βιολογικό και στις καταλήψεις.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ» ΣΑΒΒΑΤΟ 15/01, 13:00 , ΚΑΜΑΡΑ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ★ ΗΛ-ΜΗΧ

πηγή : https://aphm.espivblogs.net/agonas-enantia-st…


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ "ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ" ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

Στις 16 Σεπτέμβρη του 2021 ανατέθηκε σε εργολαβία έργο με τίτλο «ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε.» (Σχολή Θετικών Επιστημών, γειτονικό κτήριο), στα σχέδια του οποίου περιλαμβάνεται η αναδιαμόρφωση ενός μέρους της σχολής του Βιολογικού και συγκεκριμένα η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης και η δημιουργία αίθουσας αναμονής. Δύο μήνες μετά τις υπογραφές πρυτάνεων και εργολάβων, την Πέμπτη 18 Νοέμβρη του 2021, άρχισε σταδιακά η υλοποίηση του έργου, με την τοποθέτηση γυψοσανίδων αλλά και σημαδιών (Χ) σε όσους τοίχους είναι προς κατεδάφιση. Όλως τυχαίως μέρος των τμημάτων που προβλεπόταν να κατεδαφιστούν αποτελούσε και το Στέκι στο Βιολογικό, ένας χώρος εντός του πανεπιστημίου που τελεί υπό κατάληψη τα τελευταία 34 χρόνια.

Ξημερώματα παραμονής πρωτοχρονιάς πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του Στεκιού. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν εντός του ΑΠΘ ενώ παράλληλα δημιούργησαν κλοιό γύρω απ' αυτό, διασφαλίζοντας έτσι την ανεμπόδιστη κατεδάφιση του τοίχου από συνεργεία. Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το κράτος επέλεξε μια τέτοια συγκυρία, με τα πανεπιστήμια ανενεργά λόγω γιορτών και με την ανησυχία, λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων covid τις τελευταίες μέρες, να γενικεύεται. Ελπίζει ότι έτσι θα συναντήσει τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις, κάτι που όμως ταυτόχρονα δείχνει ότι αναγνωρίζει πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς του, θα βρει απέναντί της δυνάμεις όχι μόνο από τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και από την αγωνιζόμενη φοιτητική κοινότητα (είναι, άλλωστε, πολύ νωπές οι μνήμες από το περσινό μαζικό και δυναμικό φοιτητικό κίνημα -ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης). Αυταπατάται όμως, αν θεωρεί ότι τέτοιες συγκυριακές τακτικές επιλογές, αρκούν για να κερδίσει την μάχη κόντρα στον κόσμο του αγώνα.

Όπως έμελλε να αποδειχτεί, η συνεργασία της πρυτανείας του ΑΠΘ και της ΓΑΔΘ δε θα τελείωνε εκεί. Τα ξημερώματα Τετάρτης 12/1 κουκουλοφόροι της ασφάλειας συνοδευόμενοι από διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στην νέα κατάληψη πίσω από το Χημικό, που είχε προκύψει στα πλαίσια των κινήσεων αλληλεγγύης και υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό. Αφού έριξαν κρότου λάμψης και χημικά μέσα στον κλειστό χώρο και προκάλεσαν σκόπιμα εκτεταμένες καταστροφές (με εξόφθαλμη πρόθεση να τις φορτώσουν στον κόσμο της κατάληψης), προσήγαγαν, και εν τέλει συνέλαβαν, τα 15 άτομα που βρισκόταν μέσα και υπερασπίστηκαν την κατάληψη. Ο κόσμος του κινήματος έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, και αφού συγκεντρώθηκε στην Ροτόντα προχώρησε σε ολιγόωρη κατάληψη της κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό το γεγονός ότι υπό τον μανδύα κατασκευής ενός πολυδάπανου έργου για την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών, επιχειρήθηκε να εξωραϊστεί και ταυτόχρονα προωθηθεί, χωρίς αντιδράσεις, άλλη μια κατασταλτική κίνηση από μεριάς του κράτους. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί συνέχεια της πολιτικής στοχοθεσίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προεκλογικά ακόμη με δηλώσεις στελεχών της αποκρυστάλλωνε την πρόθεσή της για εφαρμογή του δόγματος «νόμος-τάξη-ασφάλεια». Δηλώσεις προκλητικές, που επαναλαμβάνονται συχνά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας Α. Συρίγου, ο οποίος λίγο καιρό πριν έκανε λόγο για «λουκέτο στο τελευταίο στέκι αναρχικών του ΑΠΘ». Άλλωστε, οι πρακτικές αυτές βρίσκονται διαχρονικά υψηλά στην κρατική ατζέντα, αφού η διάλυση των καταλήψεων και των δομών αγώνα σε πρώτο χρόνο, αλλά και η επακόλουθη ισοπέδωση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, αποτελούν διακαή στόχο των κατασταλτικών επιταγών του κράτους.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το Στέκι στο Βιολογικό βρέθηκε στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής είναι επειδή αποτελεί κατάληψη εντός του πανεπιστημιακού campus. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, λοιπόν, τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ αυτής της κρατικής επιλογής και της επιχειρούμενης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Είναι αδιαμφισβήτητο πως μια κατάληψη που είναι συνδεδεμένη με τον αναρχικό χώρο και εκφράζει την αλληλεγγύη της σε φυλακισμένους και διωκόμενους αγωνιστές αποτελεί ένα υπαρκτό εμπόδιο για τα κρατικά σχέδια μετατροπής του πανεπιστημίου σε ένα αποστειρωμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον, σε ένα νέο πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που οι κυρίαρχοι επιζητούν να είναι απαλλαγμένο από πολιτιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που οργανώνονται από τα κάτω και αμφισβητούν το κυρίαρχο παράδειγμα. Τα θεμέλια της υλοποίησης αυτών των σχεδίων τέθηκαν με την ψήφιση μιας σειράς αντικοινωνικών νόμων, όπως το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ασύλου και ο νόμος 4777, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ).

Το Στέκι στο Βιολογικό έχει ιστορία. Είναι η παλαιότερη κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί οργανικό μέρος του ευρύτερου ανταγωνιστικού και αναρχικού κινήματος, όντας ένας πολιτικός και πολιτιστικός χώρος που λειτουργεί οριζόντια με όρους αυτοδιαχείρισης. Όλα αυτά τα χρόνια στο Στέκι στο Βιολογικό διοργανώθηκαν αμέτρητες DIY συναυλίες (punk, metal, grindcore, hip hop, ρεμπέτικα), χωρίς αντίτιμο, με ελεύθερη συνεισφορά, στις οποίες συμμετείχαν μουσικά σχήματα και συγκροτήματα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Το στέκι αυτό αποτελούσε έναν χώρο στον οποίο καλλιεργήθηκε ένα διαφορετικό πολιτιστικό παράδειγμα, μακριά από την εμπορευματοποίηση της τέχνης και της μουσικής και τους διαχωρισμούς που τις διέπουν στο καπιταλιστικό σύστημα. Στο στέκι στο Βιολογικό όλα αυτά τα χρόνια έχουν διοργανωθεί, επίσης, bazaar βιβλίων και δίσκων, προβολές ταινιών, εκδηλώσεις, συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. Πολιτικές ομάδες, πρωτοβουλίες, εγχειρήματα, αλλά και ανοιχτές συνελεύσεις του φοιτητικού, του αντικαπιταλιστικού και του αναρχικού κινήματος έχουν πραγματοποιήσει σε αυτόν τον χώρο τις πολιτικές τους διαδικασίες.

Το Στέκι στο Βιολογικό είναι ένας ιστορικός χώρος της ριζοσπαστικής αντικουλτούρας, των κινημάτων και των αγώνων. Και ως τέτοιον καλούμαστε να τον υπερασπιστούμε απέναντι στην κρατική καταστολή. Υπερασπιζόμενοι το Στέκι στο Βιολογικό υπερασπιζόμαστε συνολικά την ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική έκφραση και τις αντίστοιχες διαδικασίες μέσα στον χώρο τον πανεπιστημίων, όπου το κράτος φιλοδοξεί να απλώσει το κατασταλτικό του χέρι, για να απονεκρώσει κάθε αγωνιστικό εγχείρημα που λειτουργεί αντιπαραθετικά με τους δικούς του καταπιεστικούς και εκμεταλλευτικούς όρους. Ο κόσμος του αγώνα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, όσοι και όσες έχουμε βρεθεί στο Στέκι στο Βιολογικό, είτε για κάποια συνέλευση είτε για κάποια εκδήλωση ή για κάποια συναυλία, οφείλουμε να υπερασπιστούμε στον δρόμο αυτήν την κατάληψη και να δείξουμε στην πράξη ότι οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια τους, οι καταλήψεις είμαστε εμείς που "αναπνέουμε" μέσα σε αυτές.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ
ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

*
Στηρίζουμε:

- Την συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 13/1 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης
- Την διαδήλωση υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό το Σάββατο 15/1 στις 13.00 στην Καμάρα.
*

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
lib_exthess@hoextmail.coexm
libertasalonica.wordpress.com

πηγή : https://libertasalonica.wordpress.com/2022/01…


Κάλεσμα στην πανελλαδική πορεία αλληλεγγύης του στεκιού στο Βιολογικό

Η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης και η Πρωτοβουλία Χανίων για τη στήριξη του ταμείου φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστ(ρι)ών συμμετέχουμε και στηρίζουμε την πανελλαδική πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και υπεράσπισης του στεκιού στο Βιολογικό το Σάββατο 15/1 στη 1 στην Καμάρα.

ΟΥΤΕ 34, ΟΥΤΕ 100

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

*

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης / Πρωτοβουλία Χανίων για τη στήριξη του ταμείου

Χανιά 13/1/2022

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1616401/


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ «ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ»

Την Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2021, παρατηρούνται κρατικές επεμβάσεις στην κατάληψη «στέκι στο βιολογικό», διαμηνύοντας την αναδιαμόρφωση του χώρου και προορίζοντας το στέκι για αίθουσα λειτουργίας της σχολής της ΣΘΕ.

Στις 31 Δεκεμβρίου από τις πρωινές ώρες, κράτος και μπάτσοι πραγματοποιούν την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης "στέκι στο βιολογικο", περικυκλώνοντας και καταπατώντας για ακόμη μια φορά το άσυλο του πανεπιστημίου του ΑΠΘ και γκρεμίζοντας το στεκι ολοσχερώς. 12 μέρες μετά οι ασυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν ξανά στο campus για την εκκένωση της νέας κατάληψης πίσω από το χημικό. Για άλλη μία φορά μπαίνουν νύχτα σε ένα άδειο campus.

Αυτή η κίνηση αποτελεί μία ακόμη επίθεση κράτους - κεφαλαίου, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ενάντια στις καταλήψεις, στις αυτοδιαχειριζόμενες δομές αγώνα, στα στέκια, στους/ις αγωνιστές/ριες. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, το έδαφος όπου προετοιμάζονται τα σχέδια της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης μέσα σε ένα συλλογικό πλαίσιο πάλης. Άλλωστε, δεν μας προκαλεί έκπληξη η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους με τις πρυτανικές αρχές. Εκκενώσεις καταλήψεων και στεκιών υπό την πανεπιστημιακή ιδιοκτησία, όπως η κατάληψη Terra Incognita και η Rosa Nera, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της ΑΣΟΕΕ, οι εισβολές των μπάτσων στις ΦΕΠΑ και στο ΕΜΠ, το σφράγισμα του κτιρίου Γκίνη στο Κάτω Πολυτεχνείο, η σκευωρία δίωξης για υποχρεωτική λήψη DNA των 14 αγωνιστών της κατάληψης πρυτανείας του ΕΜΠ. Ακόμα μόλις χθες είχαμε την εισβολή ΟΠΚΕ στην ΑΣΣΟΕ για να κάνουν 6 συλλήψεις φοιτητ(ρι)ών.Γενικώς, η κατάργηση του Ασύλου, οι πολλαπλές έφοδοι της αστυνομίας στο πανεπιστημιακό χώρο, ο νόμος 4777 για τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ) και η πρόσφατα ανακοινωμένη εγκατάσταση τουρνικέ (ατσάλινων μπαρών) στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθωσης, αποτελούν το μέσο για την ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας εντός κι εκτός πανεπιστημίων.

Ταυτόχρονα, η κίνηση εντάσσεται και στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη 4777. Ο έλεγχος, η επιτήρηση και η πειθάρχηση περνούν μέσα από την αποστείρωση και αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, δηλαδή την εκκένωση στεκιών και κατειλημμένων χώρων, τα πειθαρχικά συμβούλια και τη στοχοποίηση όποιου δεν συμμορφώνεται, την καταστολή κάθε πολιτικής έκφρασης και ριζοσπαστικής δράσης εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για πολλοστή φορά εν μέσω πανδημίας, κράτος και κεφάλαιο μετακυλώντας το βάρος της ευθύνης στις πλάτες της κοινωνίας, αποδεικνύουν τη χείριστη διαχείρισή της.

Σε αυτή την συνθήκη, που τα κρούσματα της covid-19 ξεπερνούν τα 35.000 ημερησίως και οι νεκροί ξεπερνούν τους 20.000, το κράτος βρίσκει πρόσφορο έδαφος να επιτεθεί ξανά, εκμεταλλευόμενο την υγειονομική κρίση. Οι σχολές άνοιξαν ξανά χωρίς αναβαθμισμένες, υγειονομικά και αριθμητικά, αίθουσες, χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας, χωρίς προσλήψεις επιπλέον προσωπικού. Αντ' αυτού, αναβαθμίζονται πλήρως οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, ο εξοπλισμός της αστυνομίας και οι «δουλειές» των εργολαβιών.

Ως αναρχικοί/ές φοιτητές/ριες, που στεγαζόμαστε στο στέκι φιλοσοφικής ΑΠΘ, αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις ως κέντρα αγώνα και χώρους στέγασης πολιτικών εγχειρημάτων. Ως δομές του κινήματος για την προετοιμασία των αντιστάσεων και των αγώνων ενάντια στην ενάντια στην εξουσία, αμφισβητώντας έμπρακτα τον θεσμό της ιδιοκτησίας. Η εδαφικοποίηση στις καταλήψεις δημιουργεί κοινωνικές προσβάσεις και αποζητά την σύνδεση των καταπιεσμένων και των αγώνων τους και αποτελούν αναφαίρετο κομμάτι του δημόσιου χώρου των πανεπιστημίων. Το κράτος επιχειρεί να επιβάλλει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση μέσω της ολομέτωπης επίθεσης στους αγωνιζόμενους/ες φοιτητές/τριες και τις δομές τους εντός πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο της προληπτικής αντιεξέγερσης αναβαθμίζει το νομικό του οπλοστάσιο, προωθεί δικαστικές σκευωρίες, επιτίθεται σε διαδηλώσεις και μεθοδεύει εκκενώσεις καταλήψεων. Με όπλα μας τον αυτοοργανωμένο - αδιαμεσολάβητο αγώνα και την κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε ενάντια σε ακόμη μια εκκένωση/κατεδάφιση κατάληψης.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ -

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ/ΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ 4777 - ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ, ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών «Quieta Movere»

πηγή : https://el-gr.facebook.com/a.s.f.QuietaMovere…


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Καλούμε στην πανελλαδική πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και υπεράσπισης του στεκιού στο Βιολογικό(εκκενώθηκε στις 31.12.21)

Να μετατρέψουμε τον φόβο σε οργή

Για την μαχητική υπεράσπιση των καταλήψεων

Καλούμε στην συγκέντρωση αλληλεγγύης για τα συλληφθέντα συντρόφια της νέας κατάληψης πίσω από το χημικό που περνάνε από αυτόφωρο αύριο,Πέμπτη 13.1 στις 9 πμ στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

πέσανε αλλά πέσανε πάνω στα κεφάλια τους

Συνέλευση αναρχικών για την εξεγερσιακή προοπτική

πηγή : email που λάβαμε στις 12 Ιανουαρίου 09h


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ "ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ"

Τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου κράτος, μπάτσοι και πρυτανικές αρχές προχώρησαν στην εκκένωση και παράλληλα τον βανδαλισμό της κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό", με πρόσχημα την αναδιαμορφωση του ισογείου στο κτήριο του βιολογικού.

Μια κατάληψη που τελουσε 34 χρόνια, αποτελώντας έναν ελευθεριακο χώρο πολύμορφων αγώνων, ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό που προάγει το σύστημα κράτους-κεφαλαίου.

Στον χώρο πραγματοποιούνταν πολιτικές, πολιτισμικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις υπό συνθήκες αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης. Το συγκεκριμένο στέκι υπήρξε επίσης ορμητήριο αγώνων του φοιτητικού κινήματος και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί πολλάκις, από τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές και κυβερνήσεις.

Την Δευτέρα 10/01/21 οι συλλογικοτητες που στεγάζονταν στο Στέκι Στο Βιολογικό καθώς και αλληλέγγυος κόσμος προβαίνουν στην κατάληψη κτηρίου πίσω από το χημικό, δίνοντας το μήνυμα πως το χτύπημα της ΕΛ.ΑΣ δεν θα μείνει αναπάντητο.

Την Τετάρτη 12/1 ξημερώματα πραγματοποιείται επιχείρηση εκκένωσης της νέας κατάληψης πίσω από το χημικό.

Τα άτομα που υπερασπίζονται την κατάληψη προσαγάγονται και αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμελήματος. Το κτίριο μάλιστα βανζαλίζεται και καταστρέφεται από τις αστυνομικές δυνάμεις σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να αχρηστευθεί πλήρως και να προληφθεί η τυχόν επανακατάληψη του, οπως έγινε και με το στέκι στο Βιολογικό.

Οι ενέργειες αυτές αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του κράτους και των πανεπιστημιακών αρχών και απομυθοποιούν το αφήγημα τους περί ''αξιοποίησης" των χώρων του πανεπιστημίου (επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε πολλάκις ως άλλοθι της εκκένωσης της κατάληψης του στεκιου στο βιολογικό), αφού κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν "δίνουν δεκάρα" για το πανεπιστήμιο και τους χώρους του, ειδικά όταν αυτοί αποτελούν σημεία οργάνωσης και αγώνα.

Απώτερος σκοπός των συγκεκριμένων αλλά και όλων των εκκενώσεων κατηλλειμένων χώρων, που έχουν λάβει χώρα, είναι η φίμωση και η εξαφάνιση κάθε μορφής αγώνα και αντίστασης ενάντια σε ένα σύστημα ολοκληρωτικής σήψης. Το γεγονός της εκκένωσης του στεκιου στο Βιολογικό έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου το κράτος "ανοίγει τον δρόμο" για την εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την γενικότερη εφαρμογή του νόμου 4777 (Κεραμεως-Χρυσοχοιδη).

Σκοπός του νόμου αυτού, μεταξύ άλλων, είναι η γενική αποστείρωση του πανεπιστημίου από ελευθεριακά πολιτικά ιδεώδη και η πολιτική δίωξη κάθε φωνής αντίδρασης προς την κρατική απειλή, ενέργεια που μεταφράζεται από το κράτος, τις πρυτανικές αρχές και τα συστημικά ΜΜΕ ως πάταξη της "ανομίας". Προφανώς καταλήψεις και φοιτητικά στέκια είναι οι πρώτοι εχθροί που το κράτος βρίσκει μπροστά του σε αυτή του την πρόθεση, άρα και οι πρώτοι εχθροί που θα προσπαθήσει να εξαφανίσει, έπειτα ακολουθεί κάθε "πολιτικός αντιφρονούντας" σε όλη την κοινωνία.

Ανά τα χρόνια το καταληψιακό κίνημα λειτούργησε σαν αγκάθι στους κόλπους του κράτους, καθώς προήγαγε προοδευτικές ανθρωπιστικές αξίες όπως η αλληλεγγύη κι η ισότητα σε αντιδιαστολή με την κρατική καπιταλιστική βαρβαρότητα στην οποία το κέρδος έχει την άρχουσα θέση σε σχέση με τον άνθρωπο. Κράτος-κεφαλαιο-πρυτανικες αρχές μπορεί να θεωρούν ότι εκκενώνοντας τους ελευθεριακούς χώρους, εκκενώνουν την ιδέα της ελευθερίας, ότι γκρεμίζοντας τους τοίχους των καταλήψεων μπορούν να γκρεμίσουν και τις αξίες που ανθίζουν μέσα στους τοίχους αυτούς τόσα χρόνια. Για άλλη μια φορά βρισκονται βαθιά γελασμένοι, τυφλωμένοι από τη μανία τους να καταλύσουν οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια τους. Οι βάσεις πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν οι καταλήψεις, η ισότητα, η αλληλεγγύη, το αίσθημα της συλλογικότητας, του δικαίου δεν γκρεμίζονται τόσο εύκολα όσο τα τούβλα.

Οι ιδέες μας δεν εκκενώνονται.

Η πάλη για την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση, δίχως εξουσία, μια κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας συνεχίζεται.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΘΕΝΤΑ

ΑΝ.ΟΜΑ.

πηγή : https://www.facebook.com/anoma.thess/?__xts__…0]=68.ARDTXGR51x2kLpEsKuZGWJ8x2ffTE39-7CLLkC59vgBez5RabJCSZfYjWSrpp_LaEuavS0ercnUuBV_eqfeWIGtFBRib9xG9e-kFED5wZPku32p5eLHOOCABOv7DccfvR1mMIOAovcVezDL029v4kloF8PNT0rEtlAQtUi-sj_lG4cTkpUU8K0SokaxbBQj_5RarrB3Bbtpwoc0aWOS0SvJeDZqj_YVuS3G-p8kuX2LDX-kI9NgsFJ5kNC98KcVOoHGMoxigOsH1h-OzXFCdGDVSSUrcMHY9HnBCfErls7Q_V0fcspRzsGc&__xts__[1]=68.ARDsIuDJgORiFuySrq8Uqdojw2RXHjbFVE4yGScbL8J91rvUgaMCMALkkcKElxVAyepbYH8lLvqiQVQpBZisD2zxVE1e43WS-N2b0Cru8gl3nm2g90OEh3JJANatquQ7WTe5t9Yi8Iaw_uwQr0dCHy3R3scdBUB0iDJP4sCBQUC69bxmAOEvp5Nmc4Sv5FplmkKcCKfrc3B731Y7HkWj_rHl0qvzaqoU84eEEkTLIHycvYc9LaUY18iqhw8m4qMPrw_uIBKLde-UKJQdoDQWPm5krT6hfYd6EVSHx24oFHrFyOwUFYm2V34&hc_ref=ARSQwjrrdzEm3LX2v1pCP_D3LC3FRr3u4VO5-r_UDoYW5uloOVa0VEAU27ZMNkoAWvY&fref=nf


Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις & υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό

Οι καταλήψεις σημαίνουν ελευθερία!
Είναι εστίες αγώνα ενάντια στην οργανωμένη σήψη που προάγει το κράτος και οι θεσμοί του.

Η κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό" , 34 χρόνια ήταν η πραγμάτωση των επιθυμιών μεγάλου κομματιού του αγώνα στην πόλη της θεσσαλονίκης, στον πανεπιστημιακό ιστό αλλά και για όλη την κοινωνία.
Αντιεμπορευματικά, αντιεραρχικά, αντιφασιστικά ήταν χώρος συνεύρεσης και δημιουργίας.
Χώρος αντίστασης και ελευθερίας.

Θέλουμε να εκφράσουμε την οργή μας και την απέχθεια μας ενάντια σε όλες αυτές τις εξουσίες που θέλουν να βγάλουν τις καταλήψεις και τα στέκια από το χάρτη της κοινωνίας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους.
Εκεί όπου αντιεραρχικά, ισότιμα και συντροφικά παίρνουμε αποφάσεις για τις δράσεις, τη ζωή μας και το μέλλον μας. Οι καταλήψεις είναι οι τόποι που εκπληρώνουμε τα όνειρα μας.

Πορεία υπεράσπισης των Καταλήψεων και αλληλεγγύης του Στεκιού στο Βιολογικό
Σάββατο 15/01/2022 13.00 Καμάρα

Αλληλεγγύη στα συλληφθέντα της εκκένωσης της κατάληψης του Χημείου στις 12/01/2022

Κάτω Τα Ξερά Σας Από Τις Καταλήψεις

Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας


Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις & υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό

Ανακοίνωση του ΕΚΧ Σχολείο σχετικά με τη μεθοδευμένη εκκένωση της κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό"

Τα ξημερώματα παραμονής Πρωτοχρονιάς το Στέκι του Βιολογικού στο campus του ΑΠΘ μετά από 34 χρόνια ζωής και αγώνα εκκενώθηκε. Καμία έκπληξη δεν αποτελεί για εμάς, οτι το Κράτος και η Διοίκηση του ΑΠΘ επέλεξαν μια τέτοια μέρα να προχωρήσουν σε μια προφανέστατα μεθοδευμένη κίνηση εκκένωσης καταλήψεων που αποτελούν κέντρο αγώνα και δημιουργίας για όλες τις καταπιεσμενες. Με τα κρούσματα να αγγίζουν τα 40.000, τον ενα νεκρό μετά τον άλλον και το ΕΣΥ ενα βήμα μετά την κατάρρευση, και το επιτελικό κράτος βάζει στο στόχαστρο όσες και όσους ειναι ακομη εδω να αντιδρούν. Όπως όμως αποδείξαμε με την άμεση και αυθόρμητη συγκέντρωση κοντά στον χώρο του ΑΠΘ και την πορεία που ακολούθησε εκείνη την ημέρα δεν πρόκειται να μείνει καμία τέτοια κίνηση αναπάντητη. Το "Βιολογικό" και οι αγώνες μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν παρά την καταστολή και το κράτος που θέλει ένα πανεπιστήμιο τσιφλίκι των "αρίστων" και των επενδυτών. Φυσικά το κράτος, λίγες μέρες μετά, προχώρησε και σε δεύτερη εκκένωση του χώρου που είχαν ανακαταλάβει οι σύντροφοι/ισσες από το στέκι, κάνοντας μάλιστα προσαγωγές και βανδαλίζοντας τον νέο κατειλημμένο χώρο.

Ενώ σύσσωμη η κοινωνική βάση υποφέρει από την ολοένα και αυξανόμενη ακρίβεια, η δημόσια εκπαίδευση υποβαθμίζεται διαρκώς και η πανδημία μαίνεται με 70 θανάτους καθημερινά, το κράτος επιλέγει να εφαρμόσει το δόγμα "νόμος και τάξη" προκειμένου να καταστείλει οποιαδήποτε μορφή αντίστασης στα άνωθεν προβλήματα που η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί και εντείνει, βάζοντας στο στόχαστρο πρώτα φυσικά τους πανεπιστημιακούς χώρους και τις καταλήψεις που ανέκαθεν δρούσαν προς όφελος της πολιτικής αναπαραγωγής εντός των πανεπιστημίων. Η βαρβαρότητα αποτελεί τη διαρκή μορφή άσκησης της κεντρικής πολιτικής εξουσίας στον δημόσιο βίο και η καταστολή - σε συνάρτηση με τον ολοκληρωτικό έλεγχο των δημόσιων φωνών και των ΜΜΕ στην χώρα - χρησιμοποιείται ως το βασικό εργαλείο αναχαίτισης του γενικότερου κλίματος δυσαρέσκειας απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές και εναντίον οποιουδήποτε αγώνα ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στον αυταρχισμό του κράτους. Οι καταλήψεις είναι χώροι οι οποίοι εγκολπώνουν τέτοιους αγώνες και τους ανατροφοδοτούν μέσα από την καλλιέργεια πολιτικής συνείδησης και δράσης, απευθυνόμενες και όντας ανοιχτές σε όλη την κοινωνία, έχοντας πάντα ως στιβαρό θεμέλιο την κοινωνική αλληλεγγύη και την αγωνιστικότητα. Και αυτές οι χωροθετήσεις απελευθερωτικών νοημάτων και αμφισβήτησης, που ριζώνουν σε γειτονιές, σχολές, πόλεις, εκεί που χαράσσουν οι άνθρωποι τις διαδρομές τους μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού στις ωσμωτικές παρυφές ατόμου και κοινωνίας, είναι αναμενόμενο να βρίσκονται στο στόχαστρο του κρατικού σχεδιασμού.

Πριν από λίγο καιρό, οι σύντροφοι/ισσες από το Στέκι ανακάλυψαν στην Διάυγεια σύναψη σύμβασης έργου μεταξύ της Σχολής Θετικών Επιστημών και εργολαβίας, που περιλαμβάνει διαρρυθμίσεις των εσωτερικών χώρων στο ισόγειο του Τμήματος Βιολογίας για τις ανάγκες της Σ.Θ.Ε. (και αφορά, έπειτα από σχετικές παρατηρήσεις, και τον χώρο όπου στεγάζεται το Στέκι). Αν και ανέκαθεν ήμασταν - και είμαστε - με τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία (και την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτής υπό κοινωνικό πρίσμα και με κοινωνικό πρόσημο) δεν είναι εύκολο να μην δούμε τα συγκεκριμένα μοτίβα πίσω από τις «αξιοποιήσεις προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας», όταν αυτές αφορούν κατειλημμένους χώρους. Από το 2012 και την Κατάληψη Δέλτα (τέως πανεπιστημιακές εστίες) που εκκενώθηκε με την πρόφαση ότι το κτήριο θα επαναδραστηριοποιηθεί ως εστία για άπορους (φυσικά, 9 χρόνια μετά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί) έως το 2020 και την Terra Incognita, κτίριο ιδιοκτησίας Α.Π.Θ., που εκκενώθηκε έπειτα από 16 χρόνια λειτουργίας υπό τη φημολογία για «επιστροφή του κτιρίου στην πανεπιστημιακή κοινότητα» (μέχρι σήμερα το παραμένει ερμητικά κλειστό). Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και την υπόθεση της Rosa Nera στα Χανιά (ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Κρήτης) που εκκενώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου εκεί η κατειλημμένη "πανεπιστημιακή περιουσία" δίχως περιστροφές πωλήθηκε σε ξενοδοχειακό κολοσσό με σκοπό την ανέγερση μιας ακόμα φαραωνικής ξενοδοχειακής μονάδας, μεθοδεύσεις που ακυρώθηκαν στην πράξη καθώς συνάντησαν τις αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας που επιθυμεί η κατάληψη να παραμείνει (γεγονός που οδήγησε στην μαζική ανακατάληψής της τον περασμένο Ιούνιο). Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μια τέτοια τύχη ονειρεύεται η Διοίκηση του ΑΠΘ και το Κράτος και για το Βιολογικό.

Από τη μία, λοιπόν, κτίρια που εκκενώνονται και δεν αξιοποιούνται και από την άλλη κτίρια που, αναλόγως την «χρηματιστηριακή τους αξία στο κτηματολόγιο», πωλούνται προς αξιοποίηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο (φυσικά, με τις ευλογίες του κράτους). Η πραγματικότητα, όμως, είναι που έρχεται και αναδεικνύει τις έκδηλες αντιφάσεις των εν λόγω μεθοδεύσεων, απογυμνώνοντας τους σκοπούς κράτους και πρυτανικών αρχών: Οι καταλήψεις θα πρέπει με τον ένα ή άλλον τρόπο να παύονται, το πανεπιστήμιο (και η πόλη κατ' επέκταση) να αποστειρώνεται και στην ουσία οι ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας, που μένουν για ακόμη μια φορά μετέωρες, δεν είναι τίποτα παραπάνω από χυδαίες προφάσεις που προσβάλλουν τον νου και την νοημοσύνη όλων όσων πλήττονται από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όλων όσων μέσα στις καταλήψεις βίωσαν την απελευθερωτική διάσταση των αδιαμεσολάβητων σχέσεων, των στιγμών ισότητας, της πολιτικής ζύμωσης και δράσης, της απουσίας φόβου.

#Λιγα λόγια για την κατάληψη του Βιολογικού

Στην καρδιά της πόλης, εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ένας χώρος πολιτισμού και εξωστρέφειας της DIY κουλτούρας, προσβάσιμος και ανοικτός για όλους και όλες, χωρίς διακρίσεις, με την λειτουργία του να βασίζεται στο μεράκι και την διάθεση των ανθρώπων που τον απαρτίζουν για να ορίζουν μία τοπολογία ξένη ως προς την καταναλωτική μανία, τις κάθετα οριζόμενες ιεραρχικές δομές λειτουργίας και την οικονομική διάσταση της διασκέδασης. Ένας χώρος που έχει στεγάσει τόσες συνελεύσεις, τόσα lives και τόσες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μια σειρά από βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, πολιτικά καφενεία, dj sets, μπαζάρ βιβλίων και βινυλίων κ.α.. Τα παραπάνω τον καθιστούν έναν χώρο που επιχειρεί να αποτελεί πολιτιστική πρόταση για την πόλη παράλληλα με την πολιτική πνοή των αδιαμεσολάβητων σχέσεων, που συνθέτουν και ενώνουν τις ψηφίδες ισότητας και αλληλεγγύης στο κοινωνικό μωσαϊκό. Έναν χώρο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ανταγωνιστικού κινήματος.

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ | ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1 ΣΤΗ 13:00 ΚΑΜΑΡΑ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο


Όλοι και όλες στην πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις & υπεράσπισης του στεκιού στο βιολογικό

Στις 31 Δεκεμβρίου τις πρωινές ώρες, κράτος και αστυνομία προχωρούν στην εκκένωση του στεκιού στο Βιολογικό, φέροντας μαζί τους συνεργείο για την "ανοικοδόμηση" του χώρου-ουσιαστικά τη κατεδάφιση του- καταπατώντας για άλλη μια φορά το άσυλο στα πλαίσια της επίδειξης δύναμης. Τη Δευτέρα 10/1 πραγματοποιείται νέα κατάληψη πίσω από το Χημικό, ως απάντηση στην εκκένωση του Βιολογικού. Λίγες μέρες μετά οι μπάτσοι την εκκενώνουν και αυτή, καταστρέφοντάς την, ενώ συνέλαβαν 15 συντρόφους και συντρόφισσες. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, το κράτος εκμεταλλεύεται την υγειονομική κρίση, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ημερησίως με τεράστια γεωμετρική αύξηση ώστε να αποφύγει κοινωνικές αντιστάσεις. Κάπως έτσι το κράτος και οι μπάτσοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση αυτή. Το Κράτος το οποίο μετά από πάνω από 1 εκατομμύριο κρούσματα και πάνω από 20.000 νεκρούς εξακολουθεί να μη παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας, εξακολουθεί να μην ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας κρατώντας ακόμα διασωληνωμένους ασθενείς έξω από τις ΜΕΘ και εξακολουθεί να κρατάει τις τιμές των PCR και Rapid test στα ύψη, εκμεταλλεύεται τη δυστοπία που το ίδιο έχει δημιουργήσει για να καταστείλει και να εκκενώσει την παλαιότερη κατάληψη στη πόλη, το Στέκι στο Βιολογικό.

Προφανώς και η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, ενώ υπάρχουν τόσοι άλλοι ανεκμετάλλευτοι μέσα στο campus που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, δεν μας εκπλήσσει. Η επικείμενη εκκένωση του στεκιού εντάσσεται στο σχέδιο διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας καθώς και την αποστείρωση των χώρων του πανεπιστημίου, οι οποίοι θα αποτελούν αυστηρά χώρους μεταφοράς γνώσεων και όχι ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και ελεύθερης έκφρασης. Από τον προηγούμενο κιόλας χρόνο η κυβέρνηση ΝΔ με την ψήφιση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη προσπαθεί να μετατρέψει την φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε προνόμιο λίγων, όσων δηλαδή έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά σε φροντιστήρια ή να γραφτούν απευθείας σε κάποια ιδιωτική σχολή. Για την επιτυχή εφαρμογή αυτού το νόμου η κυβέρνηση εξήγγειλε την σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας για να καταστείλει, όσους και όσες αντιστέκονται και αντιστέκονταν πάντα σε τέτοιους νόμους-εκτρώματα, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς οι φοιτητικοί σύλλογοι απάντησαν μαχητικά με καταλήψεις, συγκρούσεις και μαζικές πορείες. Μέσα σε μια περίοδο ερημοποίησης των πανεπιστημίων λόγω του covid-19, το ΑΠΘ έσφυζε από ζωή. Και αυτό είναι που θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο. Γι' αυτό το λόγο έκαναν την εμφάνισή τους μετά από καιρό οι ναρκομαφίες, γι αυτό το λόγο εκκενώνονται χώροι που κρατάν το campus ανοιχτό και μετά τις 9 που τελειώνουν τα μαθήματα.

Το στέκι στο βιολογικό είναι ένας χώρος μεγάλης ιστορικής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εντός αυτού πραγματοποιούνται συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, μπαρ, καφενεία. Προωθείται η κουλτούρα της αντί-εμπορευματικής μουσικής, ενώ μέσα σε αυτόν έκαναν τα πρώτα τους βήματα μεγάλα συγκροτήματα της ελληνικής punk σκηνής. Αποτελεί έναν χώρο στον οποίο όχι μόνο φοιτητές του πανεπιστημίου αλλά και άνθρωποι από πολλά μέρη του κόσμου έχουν συνυπάρξει, γελάσει, συζητήσει, ερωτευτεί, μισήσει, φωνάξει, είναι ένας χώρος που έχει ενώσει ανθρώπους . Το στέκι στο Βιολογικό στάθηκε στο πλευρό των φοιτητών και φοιτητριών με την παραχώρηση του χώρου σε φοιτητικά σχήματα και με την υλική στήριξη των καταλήψεων. Εδώ και 34 χρόνια αποτελεί σημείο συνάντησης για όσους και όσες δεν σκύψαμε μοιρολατρικά το κεφάλι στην απαξίωση των ζωών μας και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Για όσους δεν αρκεστήκαμε στην ανάθεση του αγώνα σε επαγγελματίες επαναστάτες και αποφασίσαμε να δράσουμε αυτόνομα, έχοντας ως όπλο την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση.

Η εκκένωση της κατάληψης του Στεκιού στο Βιολογικό αποτελεί και μία προοικονομία για το κλίμα αστυνομοκρατίας που θα έρθει να επικρατήσει στους χώρους των πανεπιστημίων το 2022. Αυτό καθώς εκτός από το νόμο Κ-Χ 4777 και το νομοσχέδιο περί οικονομολόγων μανατζαρέων, το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε σχεδιασμό για ελεγχόμενη είσοδο και εγκατάσταση τουρνικέ σε 4 ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτή η επιχείρηση έχει ύψος 750.000 και θα μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε μία ακόμα ιδιωτική εταιρία ή οποία έχει μόνο στόχο τη κερδοφορία.

Ως Ελευθεριακό Σχήμα Πληροφορικής τασσόμαστε απέναντι στην κρατική καταστολή των καταλήψεων και στην αποξένωση της ελευθερίας της έκφρασης από τα πανεπιστήμια. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους χώρους που συνεχίζουν να δίνουν ζωή σε αυτά, και δεν τα αφήνουν να γίνουν αποστειρωμένα, αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ CAMPUS ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΜΑΦΙΑ

10,100,1000ΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΣΗΨΗΣ

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις & υπεράσπισης του στεκιού στο βιολογικό

Σάββατο 15/1 στις 13:00 στην Καμάρα

Συμμετέχουμε στο μπλοκ των αυτόνομων/ελευθεριακών σχημάτων

Ελευθεριακό Σχήμα Πληροφορικής

πηγή : https://www.facebook.com/eleutheriakosxhmaplh…


Πραγματοποιήθηκε μικροφωνική στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Γαιόπολις, Λάρισα) και κρεμάστηκαν πανιά στήριξης για το στέκι στο Βιολογικό, που εκκενώθηκε στις 31/12.

Στηρίζουμε το κάλεσμα στην Θεσσαλονίκη στις 15/1 στη 13:00, στην Καμάρα.

Κατειλημμένο Στέκι Αντιδραστήριο

πηγή : https://www.facebook.com/Κατειλημμένο-Στέκι-Α…0]=68.ARBWnSnu6En9LCtfqcmayYAq3-xWtHvh5GVtNjGbuYL135L4TuZz5UICYxI4OcV4UsqJ1JZ8Ejc2gPlv2z3INJuVf556nMNqwbXInFep6k9xzh7xT1QPPh8QpGbsuVvTnbzTn_3w9Y-i6dkyQOIf-J4p_b5pxX7MCI2RjZC0x5DdSumVe1h8tWAHm9GX2SYg5dDYyqIrwfRBXmiGaTjL7X971WjZeHBxTO--ovGfyVTdmIHX50NkuCTYm1BkFk77eoBVMDAbXYU_NdalCctP-1DYdzvtd4DrFxRlUm2oxaOA19e9FBdIjLrxeL4e8HolCzla0e4_GPT22BPehBPTBzjNwqe3QYQmSGpQl4R47S4JxDWGzvYpK5wsEgCY0d-IaoWj0DSpKiSD24cL47WV2jJgbNM


Συγκέντρωση υπεράσπισης των καταλήψεων // Αλληλεγγύη στην κατάληψη ''στέκι στο βιολογικό''


Μικροφωνική συγκέντρωση την Τρίτη 11/01 στις 18:00 (πάρκο Αγ. Θεράποντα, τέρμα Μπότσαρη)

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1 ΣΤΗ 13:00 ΚΑΜΑΡΑ

Στις 31/12/21 παραμονή πρωτοχρονιάς κράτος και πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να εισβάλουν και να εκκενώσουν την εδώ και 34 χρόνια κατάληψη ''στέκι στο βιολογιλό''. Στις 16 Σεπτεμβρίου είχε ανατεθεί επίσημα το έργο για τις "Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων του ισογείου κτηρίου Βιολογίας για ανάγκες της Σ.Θ.Ε." σε εργολαβία, μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε με συνολική δαπάνη 635.677,94 ευρώ. Σήμερα 10 / 01/22 αλληλέγγυοι/ες της κατάληψης προχώρησαν σε μια νέα κατάληψη χώρου εντός του πανεπιστημίου, στο κτήριο πίσω από το Χημικό ΑΠΘ (παρκινγκ).

Για εμάς δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της αναβάθμισης με όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης του συγκεκριμένου χώρου. Το πανεπιστήμιο επιλέγει να παρέμβει συγκεκριμένα στο κατειλημμένο στέκι του Βιολογικού γνωρίζοντας πολύ καλά την μακροχρόνια δράση του μέσα σε αυτό αλλά και τη σημαντική παρουσία του στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα. Οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένες δομές αγώνα είναι ένα πεδίο συσπείρωσης του κόσμου που θέλει να συλλογικοποιήσει τις αντιστάσεις του απέναντι σε ό,τι προωθεί την εξατομίκευση και την απάθεια, απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα που θρέφει τους καταπιεστές και υποτιμά τις ζωές των καταπιεσμένων. Αποτελούν αναχώματα της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης και εδαφικοποιούν τις αντιστάσεις στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα. Έτσι γίνονται επικίνδυνες, γιατί στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια του κράτους να εφαρμόσει την αντικοινωνική του πολιτική δημιουργώντας μια συνθήκη εξόντωσης της κοινωνικής βάσης.

Επιπλέον δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι ένας χώρος εντός του πανεπιστημιακού οικοδομήματος που δημιουργεί ένα ακόμη ρήγμα στα σχέδια της κάθε κυβέρνησης που επιδιώκει να ελέγξει πλήρως την λειτουργία του πανεπιστημίου. Ακόμη και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου Κ-Χ παρατηρούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει λόγο για αντιμετώπιση της ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια, κάτι που στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι με κανέναν τρόπο δεν ισχύει. Όμως προκύπτει η διαμόρφωση ενός πλήρως ελεγχόμενου πεδίου εντατικοποίησης, που θέλει τους φοιτητές πειθαρχημένα υποκείμενα, απομακρυσμένα από οποιαδήποτε πολιτική και ριζοσπαστική δράση που θα νοιάζονται μόνο να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους συμφοιτητές τους, ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στην αγορά εργασίας. Με αυτό τον τρόπο κατακερματίζεται η έννοια του πανεπιστημίου ως δημόσιος και ανοιχτός χώρος, κάτι το οποίο αποκλείει από αυτό όποιον δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Από την πλευρά μας, ως κατάληψη Libertatia προτάσσουμε ανυποχώρητη αλληλεγγύη στις δομές αγώνα, που μπαίνουν στο στόχαστρο κράτους και κεφαλαίου και καταστέλλονται. Οι καταλήψεις για εμάς είναι σημεία συνάντησης και ζύμωσης, όπου συλλογικοποιούμε τους αγώνες μας προτάσσοντας μια ελεύθερη κουλτούρα αντίστασης στον σημερινό κανιβαλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε. Με όπλο μας τη συντροφικότητα και την αλληλοβοήθεια στεκόμαστε απέναντι σε οτιδήποτε επιχειρεί να καταστείλει τους ζωτικούς μας χώρους, εμάς τους ίδιους αλλά και τους αγώνες μας. Για αυτό επιδιώκουμε να συνεχίσουν ναι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρίσκουν απέναντί τους όσοι επιχειρούν να μας εξουσιάσουν, ώσπου να κτίσουμε μια κοινωνία που η ισότητα, η αλληλεγγύη και η ελευθερία θα είναι λέξεις αυτονόητες.

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ - ΜΑΧΟΝΤΑΙ

Κατάληψη Libertatia

πηγή : http://libertatiasquat.blogspot.com/2022/01/b…


Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις & υπεράσπισης του Στεκιού στο Βιολογικό

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2021, η αστυνομία με τις ευχές της πρυτανικής αρχής προχωρά στην εκκένωση της κατάληψης "Στέκι στο Βιολογικό". Άμεσα τεχνικό συνεργείο αρχίζει να σπάει, να ρημάζει και να ξηλώνει τα έπιπλα, τα βιβλία, τον εξοπλισμό & τους τοίχους του στεκιού. Έκτοτε ο χώρος και τα πέριξ του πανεπιστημίου είναι γεμάτα από μπάτσους.

Επί 34 χρόνια, το στέκι αποτελούσε μια νησίδα αυτοοργάνωσης & ελευθερίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά τα χρόνια στέγαζε τις ανάγκες και τις επιθυμίες της νεολαίας που νιώθει να ασφυκτιά μέσα σε μια κοινωνία η οποία έχει αλωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τη διαφθορά, τη φιλαργυρία, τον ατομισμό και τις πελατειακές σχέσεις.

Η επίθεση που δέχονται οι καταλήψεις μας αφορά όλους. Από το Στέκι στο Βιολογικό, την Terra Incognita & τη Libertatia ως τη Villa Amalias & τη Rosa Nera, κράτος & παρακράτος πασχίζουν να κάμψουν τις κινηματικές αντιστάσεις και να εμποδίσουν την ανάδυση μιας νέας κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας που θα απαντά στις αγωνίες και τα προβλήματα του καθενός μας ξεχωριστά, αντί απλά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας σάπιας, απάνθρωπης οικονομικής ελίτ.

Αλλά δε θα τους περάσει.

Οι καταλήψεις είναι ζωντανές εστίες αγώνα και αλληλεγγύης, ανοιχτοί χώροι αδιαμεσολάβητης κοινωνικής οργάνωσης και συλλογικής έκφρασης. Αποτελούν κομμάτια του κόσμου που οραματιζόμαστε και πραγματώνουμε μέρα με τη μέρα, μακριά από λογικές διαχωρισμού, εκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης και κέρδους.

Γι' αυτό και δε σκοπεύουμε να τις αφήσουμε στα χέρια κανενός κράτους, ιδρύματος, εκκλησίας ή εταιρίας. Τις στηρίζουμε, τις υπερασπιζόμαστε, τις πολλαπλασιάζουμε, κάθε ώρα και με κάθε μέσο.

Καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση την Τρίτη 11/01 στις 18:00 (πάρκο Αγ. Θεράποντα, τέρμα Μπότσαρη)

και στην πορεία υπεράσπισης των καταλήψεων και του Στεκιού στο Βιολογικό το Σάββατο 15/01 στη 13:00 (Καμάρα)

ΔΕΚΑ, ΕΚΑΤΟ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ Σ' ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΤΑΓΗΣ & ΘΛΙΨΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Τούμπας

Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα Τούμπας (κατάληψη Σινιόσογλου 22)


Οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, χτυπήθηκαν, την περασμένη χρονιά, από το κράτος και τα όργανά του με εκκενώσεις, συλλήψεις και μπατσοκρατία. Ο στοχευμένος και συνεχής αυτός πόλεμος του κράτους σε βάρος του φοιτητικού κινήματος συνεχίζεται, με την εισβολή και κατεδάφιση του χώρου που εδώ και 34 χρόνια στεγάζει την μακροβιότερη κατάληψη σε πανεπιστημιακό έδαφος, το Στέκι στο Βιολογικό.

Στις 31/12/21 και ώρα 6:00 π.μ. παρατηρείται έντονη παρουσία κατασταλτικών δυνάμεων εντός και πέριξ του πανεπιστημίου, καθώς και το ξεκίνημα εργασιών για την υλοποίηση του σχεδίου κατεδάφισης του στεκιού. Τοίχοι γκρεμίστηκαν, βιβλία καταστράφηκαν και όλα αυτά, σε μία καθόλου τυχαία επιλεγμένη περίοδο, όπου η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της, μετρώντας χιλιάδες κρούσματα, και το κράτος για ακόμη μια φορά επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την εγκληματική από πλευράς του, διαχείριση της πανδημίας. Στα παραπάνω προστίθεται και η επιτηδευμένη επιλογή ημέρας, παραμονή πρωτοχρονιάς, όπου η περιορισμένη μαζικότητα για αντίσταση ήταν αναμενόμενη. Τα προαναφερθέντα γεγονότα καταστολής δεν έμειναν αναπάντητα από το φοιτητικό κίνημα.

Τις επόμενες ημέρες, επιχειρήθηκε να καταληφθεί χώρος πίσω από το Χημικό του ΑΠΘ, που θα αποτελούσε το νέο στέκι Βιολογικού. Ωστόσο, στις 12 Ιανουαρίου και ώρα 6 π.μ. , ασφαλίτες και ΜΑΤ προσέγγισαν την νέα κατάληψη και εισέβαλαν σε αυτήν, με ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης προς την περιφρούρηση αλλά και τον αλληλέγγυο κόσμο που βρισκόταν εντός του χώρου για να τον υπερασπιστεί. Η κατασταλτική αυτή βαρβαρότητα, είχε ως συνέπεια την σύλληψη 15 ατόμων από τα όργανα του κράτους, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Είναι φανερό πως, με πρόφαση την "ανάπλαση και εξέλιξη" των πανεπιστημιακών υποδομών, κράτος και κεφάλαιο αποσκοπούν ξανά, στην επέκταση της καταστολής στα πανεπιστήμια και σε κάθε φωνή αντίστασης εντός αυτών, αλλά και στην αποστείρωσή τους από καταλήψεις και δομές αγώνα. Το στέκι στο Βιολογικό, και στα 34 χρόνια της λειτουργίας του φιλοξενεί ομάδες, δράσεις και εκδηλώσεις, πάντα στην βάση της αυτοοργάνωσης και αντιεμπορευματικότητας. Τέτοιες δράσεις και εκδηλώσεις υπήρξαν οι συναυλίες, οι συλλογικές κουζίνες, η λειτουργία ραδιοφώνου, η έμπρακτη ιδεολογική και οικονομική αλληλεγγύη σε πολιτικούς κρατουμένους.

Το θεσμικό αφήγημα της εξάλειψης της ανομίας στα πανεπιστήμια μέσω καταστολής αγώνων και κατεδάφισης χώρων, δεν θα μείνει αναπάντητο.

Οι καταλήψεις και οι δομές αγώνα είναι πολλά παραπάνω από τοίχοι. Είναι οι ιδέες, οι σχέσεις, το σπίτι μας και δεν καταστέλλονται, ούτε εκκενώνονται.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/1 ΣΤΗ 13:00 ΚΑΜΑΡΑ