Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020 στις 19.30

Ανοιχτό Κάλεσμα: ξεκίνημα της προετοιμασίας των πορειών για Ζακ/Zackie+Π.Φύσσα

Σε ενάμιση περίπου μήνα έρχονται οι θλιβερές επέτειοι των 7 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και των 2 χρόνων από το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh. Όπως ήδη γράψαμε στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, οι εξελίξεις γύρω από τις δίκες των αυτουργών μόνο δικαιοσύνη δεν προμηνύουν:

- η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής πρότεινε αθώωση όλων των βουλευτών και όλων των συνεργών στη δολοφονία του Παύλου, πλην του Ρουπακιά, και μετατροπή σε πλημμέλημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

- όσο για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ, αν και ορίστηκε ημερομηνία (21 Οκτωβρίου), η εισαγγελέας απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου για ανθρωποκτονία κατά του συνόλου των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη θανατηφόρα "σύλληψη" του, όσο και τη μήνυση κατά του διασώστη του ΕΚΑΒ για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης. Έτσι, στις 21 Οκτωβρίου 2020 θα κάτσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας μόνο οι τέσσερις από τους εννιά αστυνομικούς (όσοι δηλαδή κατηγορούνται για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης), καθώς και ο νοικοκυραίος κοσμηματοπώλης και ο ακροδεξιός μεσίτης. Οι δύο τελευταίοι θα δικαστούν με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης, επειδή το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα της οικογένειας που ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Κατά τη γνώμη μας, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση ατόμων και συλλογικοτήτων/οργανώσεων για την προετοιμασία μαζικών πορειών για τις δύο επετείους. Το μέγεθος και η δυναμική των πορειών θα κρίνει κατά πολύ την πίεση που θα ασκηθεί τόσο για την απόδοση δικαιοσύνης για όλους τους δολοφόνους, όσο και -κυρίως- για τη δικαίωση των αγώνων του αντιφασιστικού και αντιπατριαρχικού/λοατκια+ κινήματος. Οι αγώνες του Παύλου και του Ζακ θα δικαιωθούν, όταν εξαφανιστούν από την πολιτική και κοινωνική ζωή οι νεοναζί και η ακροδεξιά και όταν εκπληρωθούν τα αιτήματα του λοατκια+ κινήματος και του κινήματος των οροθετικών στον HIV. Και οι δύο πορείες φιλοδοξούμε να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε όλες, όλ* και όλους σας, άτομα και συλλογικότητες/οργανώσεις, σε Ανοιχτή Συνέλευση την Τετάρτη 19 Αυγούστου στις 19:30 στην ταράτσα του ΕΚΧ Μικρόπολις, για να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για τις δύο πορείες και όποιες άλλες δράσεις συνδιαμορφώσουμε, βάσει των 6 αξόνων πολιτικής συμφωνίας του Αντιφασιστικού/Αντιπατριαρχικού Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και με ιδιαίτερη μέριμνα για τα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας:

1. Οι κοινές δράσεις ατόμων και συλλογικοτήτων θα έχουν αντιφασιστικό χαρακτήρα. Το ότι η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός βουλής είναι θετική εξέλιξη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η λειτουργία της σταμάτησε. Χρειαζόμαστε το επόμενο διάστημα το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης, για να δώσουμε αποφασιστικά χτυπήματα στη Χρυσή Αυγή και τις άλλες ναζιστικές και εθνικιστικές οργανώσεις, με στόχο την εξαφάνισή τους από τους δρόμους και την πολιτική ζωή.

2. Απαραίτητος είναι και ο αντισεξιστικός άξονας. Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Ζακ, μέλη της Χρυσής Αυγής πήγαν στο "κοσμηματοπωλείο" και φώναξαν το σύνθημα "πρεζάκια και γκέι δεν είστε αναγκαίοι". Μετά τη δολοφονία του Ζακ ξέσπασε ένα πρωτοφανές κύμα σεξιστικών ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων στην ίδια τη μνήμη του! Οποιαδήποτε δράση τις μέρες των επετείων των δύο δολοφονιών χρειάζεται, λοιπόν, να κρατήσει αντισεξιστική στάση και να εκφέρει αντισεξιστικό λόγο.

3. Με δεδομένη την επιθυμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα νεοσυντηρητισμού στην κοινωνία, πιστεύουμε πως οι κοινές δράσεις του Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν και έντονα αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

4. Αν και δε πιστεύουμε πως ο συντηρητισμός έχει ήδη κυριαρχήσει στην κοινωνία, προτάσσουμε την ανάγκη να καταπολεμηθεί, καθώς είναι μια υπαρκτή τάση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ο συντηρητισμός ως έκφανση του μικροαστισμού έχει στον πυρήνα του να δολοφονεί καθετί διαφορετικό, αφού πρώτα το εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο. Τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού, όπως η δολοφονία του Ζακ, έχουν καλλιεργηθεί στο έδαφος της κρίσης των τελευταίων χρόνων υπό την επιρροή των ιδεών του κοινωνικού δαρβινισμού (τον οποίο ενστερνίζεται και η Χρυσή Αυγή στην ακραία του μορφή).

5. Το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων που άνοιξαν το δρόμο στις δολοφονίες Παύλου και Ζακ είναι ευρύτατο. Η απάντησή μας επιβάλλεται να συγκεντρώσει και όχι να διασπείρει τις δυνάμεις της αντίστασης.

6. Σε κάθε περίπτωση, η διεύρυνση και το βάθεμα της συζήτησης μεταξύ των κινημάτων είναι αναγκαίο και χρήσιμο για το παρόν και το μέλλον των αγώνων. Η συνύπαρξη των μελών του αντιφασιστικού και του λοατκια+ κινήματος θα τροφοδοτήσει και τα δύο με νέα προωθητικά χαρακτηριστικά.

Ανοιχτή Συνέλευση
για έναν Αντιφασιστικό/Αντιπατριαρχικό Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη

πηγή : https://www.facebook.com/events/5882173520541…
πηγή : email που λάβαμε στις 6 Αυγούστου 01h